Willem van Hanegem noemde hem de beste rechtsback van de eredivisie en veel cijfers ondersteunen die mening. FC Groningen-speler Deyovaisio Zeefuik voelt het ook: het is tijd voor het buitenland.

Er was geen verdediger die zo veel duels won als Deyovaisio Zeefuik. En niemand had het afgelopen, ingekorte seizoen meer succesvolle tackles dan de 22-jarige speler van FC Groningen en Jong Oranje. De geïnteresseerde clubs moesten bijna in rijen van twee plaatsnemen en toen was er het abrupte einde door de coronacrisis. Is een transfer dan verder weg dan ooit?

Zaakwaarnemer

,,Nee”, zegt Zeefuik lachend. ,,Ik lees ook dat de crisis veel gevolgen zal hebben voor de transfermarkt en dat er geen geld meer is om spelers te kopen. Maar vooralsnog merkt mijn zaakwaarnemer dat er volop interesse is. En ik heb er eerder al geen geheim van gemaakt: het is tijd voor de volgende stap.”

Zeefuik wil de namen van de geïnteresseerde partijen niet noemen, maar clubs uit Engeland, Duitsland, Frankrijk en Italië zien de komst van de rechtsback van FC Groningen wel zitten. ,,Mijn contract loopt nog maar een jaar door. Groningen heeft nu de kans om iets aan mij te verdienen. Geld is belangrijk voor de club. Er zijn hier mensen die hun baan hebben verloren door de coronacrisis. Geloof me, dat besluit moet de club genomen hebben omdat er echt geen andere oplossing is. Want Groningen is een enorm warme club. Zo voelde het meteen in januari 2018 toen ik hier kwam. En zo zal het voelen als ik straks vertrek. Het meest lastige bij zo’n transfer is nu dat je niet even in een nieuwe stad kunt kijken hoe het daar is. Maar het komt allemaal wel goed.”

Door God gemaakt

Deyovaisio betekent: ‘Door God gemaakt’. De Amsterdammer is gelovig opgevoed, maar voetbal was voor de vier broertjes Zeefuik de echte religie. De oudste telg, Género, speelde voor PSV, FC Groningen, Omniworld, NEC, FC Dordrecht, het Schotse Heart of Midlothian, het Turkse Balikesirspor en FC Emmen. In Nederland werd hij soms beschimpt om zijn overgewicht. ,,Dat vond mijn moeder heel vervelend”, zegt Zeefuik. ,,Wij maakten ons er niet druk om en Género zeker niet. Hij speelde in de Nederlandse jeugdelftallen met onder anderen Daley Blind en Georginio Wijnaldum. Hij is nog altijd maar 30 jaar en fit. Ik zou hem nog wel willen zien voetballen.”

Gairvyno (25) en Lequincio (15) zijn de andere troeven van het gezin. De eerste speelt bij de amateurs van Hoofddorp, de tweede is een aanstormend talent in de jeugd bij FC Volendam. ,,Van wie wij de voetbalgenen hebben? Mijn vader zegt van hem, hij heeft verhalen over de tijd dat hij in Suriname keepte. Maar wij zien dat als praatjes. Mijn moeder heeft ook gevoetbald. Ze was zelfs rechtsback in de SV Bijlmer. Daar zal ik het dan wel van hebben, haha.”

Europese invalbeurt

Via DWV Volewijckers Combinatie Buiksloot kwam de verdediger al op achtjarige leeftijd bij Ajax terecht. Hij doorliep alle jeugdelftallen en debuteerde onder Peter Bosz in de hoofdmacht. Ook Marcel Keizer gaf hem speeltijd, al was de Europese invalbeurt in Noorwegen tegen Rosenborg geen duel om lang op terug te blikken. Ajax leidde met 1-2, Zeefuik kwam als extra defensieve pion binnen de lijnen, maar de Noren wonnen met 3-2.

,,Dat had verder niet zo veel met mij te maken”, zegt Zeefuik. ,,Maar dat bleef misschien wel hangen. Ik heb negen keer in het eerste van Ajax gestaan, maar ik moest een andere route nemen. Dat werd FC Groningen. Als Amsterdammer was het mooi om bij Ajax te spelen. Maar daar slagen is geen kwestie van ‘moeten’ voor mij. Zo voel ik dat niet, zoals je als je ouder wordt ook anders over dingen gaat denken. Ik heb bijvoorbeeld altijd gezegd dat ik Feyenoord maar niks vond, maar ik vind de passie bij die club oprecht mooi.”

Champions League

Zie het niet als een sollicitatie. Zeefuik gaat namelijk de grens over. ,,Ik ben eraan toe. Afgelopen seizoen heb ik weer een flinke stap gezet. Ik was eerder bij allerlei dingen betrokken. Had onze linkerspits ruzie, dan stond ik vooraan. Dat moest eruit. Ik ging van Ajax naar Groningen om beter te worden, maar zeker ook om volwassen te worden. Nu wil ik verder en dan moet ik naar het buitenland. Ik wil naar de Europa League of liever nog de Champions League. Zie het niet als arrogantie, hoor. Ik vind dat ik nog van alles moet leren en vooral humble moet blijven. Maar dat verder leren wil ik in de omgeving van een aansprekende club doen.”

Zeefuik vertelt over Alessandro Nesta en Paulo Maldini, de Italiaanse meesters van het verdedigen. ,,Bij Ajax zeiden de jeugdtrainers altijd: ‘winnen en heel mooi voetbal spelen, dat is de opdracht’. Ik ben steeds meer gaan neigen naar het idee dat winnen zóveel belangrijker is. Danny Buijs is ook zo’n trainer. Alles uit de kast. In het veld heb ik geen vrienden. Buiten het veld trouwens ook niet haha. Ik kan met veel mensen goed opschieten hoor, maar buiten mijn drie broers en voormalig ploeggenoot Ludovit Reis zou ik niemand écht een vriend te noemen. Ik ben er ook niet zo mee bezig.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport