FC Groningen heeft het contract met Romano Postema opengebroken. De spits had een verbintenis die hem tot 2022 aan FC Groningen verbond, maar die is nu verlengd tot medio 2024.

Met de contractverlenging spreekt FC Groningen het vertrouwen uit in het 18-jarige talent, dat op 31 augustus van het vorige jaar debuteerde in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. De geboren en getogen Groninger kwam in de loop van het seizoen tot twaalf officiële eredivisieoptredens, maar een doelpunt bleef nog uit.

Hoewel Postema in de jeugdopleiding de naam had gezegend te zijn met een aangeboren Fingerspitzengefühl. Zo werd hij in zijn tijd bij FC Groningen onder-17 topscorer van de competitie met 31 goals en had hij een belangrijk aandeel in het eredivisiekampioenschap van het team. Bij de grote mannen bleek hij met name fysiek nog wel iets tekort te komen om al als volwaardige eredivisiespits te kunnen acteren. De huidige coronatijd wordt aangewend om door middel van een individueel programma aan dat aspect te werken.

Echte Stadjer

Dat Postema een echte Stadjer is maakt het volgens Mark-Jan Fledderus extra mooi dat de spits zich voor langere tijd aan FC Groningen wilde verbinden. De technisch directeur weet als ex-profvoetballer dat doelpunten maken één van de moeilijkste disciplines is van het voetbal. ,,Dat is een kunstje dat niet veel spelers beheersen’’, zegt de voormalige middenvelder van onder meer FC Groningen, Roda JC en Heracles Almelo.

Fledderus: ,,Tot nu toe heeft Romano laten zien in elk elftal waarin hij speelde tot scoren te kunnen komen. Hij leeft van doelpunten maken. Dat is een eigenschap die je bij een spits graag ziet. Wij gaan verder met werken aan zijn groei. Hij heeft heel veel talent en potentie. Er zijn nog heel veel stappen die we kunnen zetten om hem nog beter te maken. Wat zijn plafond is, is lastig te zeggen. Ik heb ooit bij FC Groningen met Luis Suárez gespeeld, die toen ook 18 jaar was. Ik had nooit gedacht dat hij bij FC Barcelona zou komen. Het is uiteraard wel van heel veel factoren afhankelijk. Het gaat ook om doorzettingsvermogen, mentaliteit, een goede omgeving, de juiste club op het juiste moment en goede trainers die het in je zien zitten.’’

Stroomversnelling

De onderhandelingen met Postema werd in de herfst van 2019 al opgestart, terwijl hij in maart van dat jaar nog een driejarige overeenkomst afsloot. Daarna kwam zijn prille loopbaan in een stroomversnelling, omdat trainer Danny Buijs hem nodig had bij het eerste. ,,Ik ben er natuurlijk hartstikke blij mee dat het contract nu al opengebroken is’’, vertelt Postema, voor wie FC Groningen van kinds af aan zijn club was. ,,Het was op alle vlakken wel even wennen toen ik afgelopen seizoen bij het eerste aansloot. Jeugdvoetbal is toch beduidend anders dan spelen in de eredivisie. Toch denk ik dat ik er snel aan gewend raak en dat ik me kan laten zien op dit niveau.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport