Wedstrijdverslag: FC Groningen toch nog met een kleine kater richting kerst na nederlaag tegen Heracles Almelo

FC Groningen-speler Daniel van Kaam legt het in een luchtduel af tegen Sinan Bakis van Heracles. Foto ANP/VINCENT JANNINK Foto: Vincent Jannink

FC Groningen presteerde de eerste seizoenshelft fantastisch, maar gaat toch nog met een kleine kater de kerstdagen in. Heracles Almelo was woensdagavond in een koude groene kathedraal te sterk tijdens de laatste wedstrijd van 2020.

Het is al jaren een goede gewoonte bij FC Groningen. Bij elke laatste thuiswedstrijd worden de overleden supporters geëerd met een applaus, terwijl hun foto’s één voor één op de grote beeldschermen in het stadion worden getoond. Het stadion was woensdagavond op spelers en staf, wat journalisten en enkele tientallen mensen van de club na leeg, maar ook in coronatijd werd de mooie traditie voortgezet. Het applaus was bescheidener dan voorheen, maar het kippenvel was er niet minder om.

Vuurwerk

Het vuurwerk dat kort na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Allard Lindhout van achter het stadion werd afgestoken, wakkerde het sfeertje nog wat aan. Een levendige wedstrijd met flink wat kansen over en weer zou de avond helemaal afmaken, maar daarmee waren zowel FC Groningen als Heracles Almelo niet zo scheutig. Dat terwijl er voor de noorderlingen toch heel wat prestige op het spel stond. De dit seizoen zo goed presterende mannen van trainer Danny Buijs konden bij winst zelfs een clubrecord uit het seizoen 2010-2011 verbreken.

De wedstrijd begon met een weinig opwindende, aftastende fase van 10 minuten zonder kansen voor beide doelen. Analist Hans Westerhof constateerde met zijn trainersoog dat het niet soepel liep op het middenveld van FC Groningen. Daar werd andermaal de geblesseerde Azor Matusiwa node gemist.

Uitstekend gepuzzeld

,,Vorige week tegen Sparta had Danny Buijs uitstekend gepuzzeld’’, zei Westerhof, die zag dat FC Groningen steeds een man te kort kwam op het middenveld in de opbouw. ,,Ze bouwen met z’n drieën bouwen op vanuit de verdediging. Dan heb je als Groningen altijd een man minder op het middenveld. Dat snap ik niet helemaal. Bouw met twee verdedigers op, want Heracles heeft toch maar 1 spits en laat een middenvelder uitzakken, zoals Matusiwa dat normaal gesproken ook doet.’’

loading

Na tien minuten trok de thuisclub het initiatief toch wat meer naar zich toe. Het waren Mo El Hankouri en Jørgen Strand Larsen die zich na ruim een kwartier als eersten melden bij het doel van Heracles-keeper Janis Blaswich met serieuze bedoelingen om er iets van te maken. Het was de Noorse spits die met zijn rug naar het doel in balbezit kwam, knap het overzicht behield, afschoof op El Hankouri, die op zijn beurt vol kon uithalen. Met een goede redding bleef Blaswich de situatie meester.

Doel vol onder vuur

Een minuut later lag de Almelose sluitpost alweer hinderlijk in de weg, toen de bal via de rug van een Heracles-speler opnieuw voor de voeten van El Hankouri plofte. De oud-Feyenoorder, die vaak wordt verweten dat hij een gebrek aan rendement heeft, nam opnieuw het doel van de tegenstander vol onder vuur. Op de poging viel weinig aan te merken, maar het net trilde niet.

Dat was evenmin het geval toen Ahmed El Messaoudi even later een grote kans kreeg vanuit een hoekschop. Er waren tijden dat FC Groningen vrijwel nooit doelpunten maakte uit corners, maar sinds assistent-trainer Adrie Poldervaart op de training veel aandacht besteedt aan het onderdeel, zit er flinke verbetering in. In de laatste drie duels voorafgaand aan de wedstrijd tegen Heracles wisten de Groningers zelfs tot drie keer toe te scoren uit hoekschoppen. Deze keer liet El Messaoudi het buitenkansje aan zich voorbij gaan. Heracles stelde er niet veel tegenover, op een mogelijkheid voor Rai Vloet na.

Hoogstaand was het niet

De tweede helft leverde nog minder kansen op voor de beide doelen dan de eerste, zag ook Westerhof. ,,Hoogstaand was het allemaal niet, daarvoor ging er te veel mis. De spelers van FC Groningen werkten wel keihard, gingen vol de duels in en schakelden goed om. Dat hebben ze echt goed in de vingers als ploeg. Maar vloeiende combinaties zagen we weinig, laat staan uitgespeelde kansen.’’

Toch volgde er nog eentje, al kwam die op het conto van Heracles en was die ook meteen fataal voor de thuisclub. Het was één moment van onoplettendheid, waardoor Ismail Azzoui met een prima steekpass Adrian Szöke in stelling kon brengen. De invaller chipte de bal fraai over de uitkomende Sergio Padt heen.

Record blijft in de boeken

In de ultieme slotfase speelde FC Groningen alles of niets om het tij te keren. Het leidde nog tot een kansrijke scrimmage voor het doel van Heracles, waarbij eerst Thijs Dallinga op doelman Blaswich stuitte en vervolgens ook Tomas Suslov. Het was niet genoeg. Het eerder genoemde clubrecord, 27 punten uit 14 wedstrijden, bleef in de boeken staan. FC Groningen sloot 2020 met 26 punten, eveneens een fraai tussensaldo.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu