Azor Matusiwa namens FC Groningen in duel met Armando Broja van Vitesse. De aanvoerder van de Trots van het Noorden had het moeilijk in Arnhem.

FC Groningen toont zich een taaie tegenstander in de Gelredome, maar moet punten toch aan Vitesse laten

Azor Matusiwa namens FC Groningen in duel met Armando Broja van Vitesse. De aanvoerder van de Trots van het Noorden had het moeilijk in Arnhem.

Bijna kreeg Sergio Padt de gelijkmaker nog tegen zijn hoofd in de ultieme slotfase van Vitesse-FC Groningen, maar de bal kon ternauwernood worden weggewerkt door de Arnhemse defensie. Het was ook niet verdiend geweest voor de noorderlingen, die tegen een 1-0 nederlaag aanliepen.

Alsof hij nooit weg was geweest stond Mike te Wierik zaterdagavond gewoon weer op het wedstrijdformulier van FC Groningen. Nog geen week geleden keerde de centrale verdediger terug uit Engeland na een mislukt avontuur bij Derby County, in het Gelredome had trainer Danny Buijs hem direct weer nodig.

Het enige verschil met een half jaar geleden, toen hij dacht de deur van het Hitachi Stadion definitief achter zich dicht getrokken te hebben, was zijn rugnummer. De Tukker speelde met 32 in plaats van 4.

Zoals verwacht was Buijs voornemens de nummer twee van de eredivisie met een 5-3-2-opstelling te bestrijden, waarbij het de bedoeling was dat de vleugelverdedigers als halve aanvallers zouden fungeren. De enige opvallende mutatie was het ontbreken van Bart van Hintum.

Voor de routinier was tijdens de bespiegelingen vooraf wel degelijk een plekje ingeruimd in het centrale driemans verdedigingsblok, maar niets was minder waar. In zijn plaats stond middenvelder Azor Matusiwa achterin en mocht Mo El Hankouri op het middenveld opdraven.

FC had niets te vertellen

Het was in eerste aanleg bepaald geen succes, want FC Groningen had hoegenaamd niets te vertellen in Arnhem. Sterker nog, er was amper een minuut gespeeld of Vitesse leverde al een waarschuwingsschot af, al was het vanuit buitenspelpositie. De uithaal van Armando Broja belandde op de paal.

Analist Hans Westerhof waarschuwde al voor de killers van de thuisclub. ,,Vitesse heeft een goede ploeg. Het is een aardige mix tussen creatieve jongens, Bazoer en Tannane en killers voor de goal met Openda en Broja’’, vertelde de trainer, die tijdens zijn lange carrière beide clubs onder zijn hoede had. Over zijn tijd in Arnhem had Westerhof nog een aardige anekdote.

,,Ik weet nog de eerste keer toen ik daar kwam. Er waren tenniswedstrijden geweest in het stadion. Drie kwartier voor de wedstrijd lag die tennisbaan nog op de plek waar wij moesten voetballen. Maar die baan zakte zo naar beneden en het voetbalveld kwam naar binnen geschoven. Met één druk op de knop. Ongelooflijk.’’

Groningers onder druk

Vitesse creëerde in het eerste half uur aardig wat kansen tegen FC Groningen, dat zich tot ergernis van Buijs moest beperken tot verdedigen. De noorderlingen ontsnapten onder andere aan een schot van Tannane, dat in het zijnet belandde. Ook Matus Bero had de hoek voor het uitkiezen, maar raakte de bal niet goed en zag zijn inzet net langs de verkeerde kant van de paal hobbelen.

De openingstreffer van de thuisclub kon niet uitblijven. In de 36ste minuut was het raak. Een daverende poeier van Bazoer vloog via onderkant lat over de lijn. Heel even was er twijfel of de bal de doellijn wel was gepasseerd, maar de beelden gaven snel uitsluitsel. Ook de overtreding die volgens de Groningers kort voor de goal op Azor Matusiwa zou zijn begaan bracht scheidsrechter Björn Kuipers niet aan het twijfelen: 1-0.

Ook de treffer bleef Vitesse duidelijk de bovenliggende partij. Broja had de 2-0 voor rust als op het scorebord moeten brengen, maar FC Groningen bleef de zaak net meester. Ook Loïs Openda stormde nog alleen op het doel van de noorderlingen af, maar Sergio Padt stond zoals bijna altijd op zijn post en was op tijd uit zijn hok.

Geen enkele kans in eerste helft

Westerhof constateerde dat FC Groningen in de hele eerste helft geen enkele kans kreeg en het achterin met kunst en vliegwerk overeind bleef: ,,Die Openda en Broja zijn sneller dan Te Wierik, Matusiwa en Itakura. Zo werd Vitesse steeds gevaarlijk. De goal van Bazoer was trouwens pure individuele klasse, zo’n afstandsschot. Strand Larsen probeerde wel druk te zetten, maar er was geen aansluiting. Het was verspilde energie.’’

In de tweede helft leek FC Groningen iets meer aan voetballen toe te komen. Na een uur spelen werd Remco Pasveer voor het eerst aan het werk gezet op een inzet van Ahmed El Messaoudi, maar de Vitesse-doelman bleef de situatie meester. Ook Gabriel Gudmundsson stichtte een paar keer gevaar met zijn scherpe voorzetten vanaf de linkerflank, maar de Groningers wisten niet te profiteren.

Aan de andere kant van het veld was het Sergio Padt die een paar keer reddend op moest treden voor zijn ploeg. Het was werkelijk een wonder dat de 1-0 op de schermen bleef staan in de Gelredome, maar door het minimale verschil bleef het tot in de slotfase wel uiterst spannend in Arnhem.

FC Groningen rook alsnog een puntje en durfde gaandeweg de tweede helft iets meer risico te nemen. ,,Ze speelden met meer lef. Die beide backs deden ook mee. Dat scheelde ook en Vitesse drong minder aan.’’

Padt mee naar voren

In blessuretijd ging bij een vrije trap van Ramon Lundqvist zelfs Sergio Padt nog mee naar voren. De keeper kreeg vlak voor het doel van Pasveer de bal nog op zijn hoofd ook, maar het mocht niet zo zijn voor Padt en FC Groningen. Het zou ook te veel van het goede zijn geweest.

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu