FC Groningen vereeuwigt Martin Koeman met standbeeld: 'Zelden een gezicht gezien dat bij leven al zo in brons gegoten leek'

Erwin, Martin en Ronald Koeman. Foto: Jane Wessels

Martin Koeman (1938-2013) wordt door FC Groningen vereeuwigd, liet de club vrijdag weten. Verslaggever Ernst Slagter zag zelden een gezicht dat bij leven reeds zo in brons gegoten leek. 'Je ziet het standbeeld van meneer Koeman al bijna voor het stadion staan.'

Ik dacht altijd dat Ronald de oudste van de gebroeders Koeman was. Hoe zou dat toch komen? Omdat hij alles gewonnen had wat er te winnen viel en dankzij die ene pegel op Wembley voorgoed een grote meneer werd?

Dat dacht ik. Tot ik een foto zag waar Erwin en Ronald samen met hun vader op staan. Erwin lacht ietwat verlegen naar de camera, terwijl hij een hand op de schouder van zijn vader legt. Het bovenste knoopje van Erwins overhemd is open.

De overhemden van Ronald en zijn vader zijn juist strak dichtgeknoopt. Je ziet goed hoe Martin Koeman zijn markante blik - streng en indringend - via de genen heeft doorgegeven aan Ronald. Aangeboren autoriteit. Zoiets.

Maar op deze foto lacht ook Ronald. Ik zie twee mannen van middelbare leeftijd die met hun idool op de foto mogen. Twee zoons die nog niet weten dat hun vader een paar jaar later plotseling en te vroeg uit hun leven verdwijnt.

Een hartstilstand tijdens een familiebezoekje in Leeuwarden wordt Martin Koeman in december 2013 fataal. Een Zaankanter die zijn hart verpandde aan Groningen is niet meer.

Op de dag dat FC Groningen 50 jaar bestaat – 16 juni 2021 – moet Martin Koeman weer naast zijn bronzen oud-ploeggenoot Tonny van Leeuwen staan. Het standbeeld is voor de supporters van FC Groningen. Als dank voor de niet aflatende steun tijdens de coronacrisis, liet directeur Wouter Gudde vrijdag weten.

Maar het standbeeld is natuurlijk ook voor Erwin en Ronald, de grootste fans van meneer Koeman.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport