FC Groningen verliest middenmoot uit het oog na nederlaag in Rotterdam

FC Groningen heeft de goede tweede helft tegen PSV geen vervolg kunnen geven in Kralingen. De noorderlingen verloren de uitwedstrijd tegen Excelsior met 2-0.

Trainer Ernest Faber wijzigde zijn elftal op drie posities. Spits Lars Veldwijk mocht na zijn goede invalbeurt tegen PSV afgelopen woensdag starten in Kralingen. De lange aanvaller verving Tom van Weert. Mimoun Mahi speelde in plaats van Oussama Idrissi, die geschorst was. Ritsu Doan ontbrak vanwege griep; zijn plek op het middenveld werd ingenomen door Jesper Drost. Django Warmerdam schoof door naar de positie van linker aanvaller, waardoor er links achterin een plekje vrijkwam voor jeugdexponent Amir Absalem.

Bij de Rotterdammers, die voorafgaand aan de wedstrijd exact evenveel punten hadden als FC Groningen, ontbrak clubtopscorer Luigi Bruins vanwege een hamstringblessure. De ploeg van trainer Mitchell van der Gaag verloor na een goede competitiestart de vorige vijf competitiewedstrijden.

Snelle tegengoal

De vraag was of FC Groningen de sterke tweede helft tegen PSV een vervolg kon geven tegen Excelsior. De ploeg van trainer Ernest Faber had in de openingsfase een veldoverwicht, maar de wedstrijd was nog geen tien minuten oud toen Excelsior uit een vrije trap op voorsprong kwam. Linksback Milan Massop stond helemaal vrij en kon de voorzet van Hicham Faik simpel binnenkoppen.

Na iets meer dan een kwartier kreeg Groningen zijn eerste grote kans via Warmerdam. Mahi stuurde de noorderling weg met een mooie steekbal, maar hij schoof de bal uit een moeilijke hoek voorlangs. Warmerdam stond enkele minuten later zelf aan de basis van de volgende grote kans voor de FC. Via goed voorbereidend werk van Reis schoot Veldwijk uiteindelijk op de paal. In de 27ste minuut schoot de spits van dichtbij weer op de paal, dit keer na een lage voorzet van Mahi.

Spelbeeld gelijk

FC Groningen had in de hele eerste helft veelvuldig de bal, maar de Rotterdammers kwamen er af en toe in de counter razendsnel uit. Dat leverde kansen op voor Excelsior via Kevin Vermeulen (afstandsschot) en de rappe Stanley Elbers.

In de tweede helft bleef het spelbeeld gelijk. FC Groningen had de bal en zocht naar de spaarzame ruimtes die de Excelsior-verdediging de noorderlingen gaf. Tien minuten na rust leverde dat Veldwijk een kans op. De spits werd gevaarlijk met een kopbal, maar zijn poging was niet krachtig genoeg, waardoor Excelsior-doelman Theo Zwarthoed kon redden.

Naarmate de wedstrijd vorderde werd het veldspel van FC Groningen steeds minder. Pas nadat Tom van Weert een kwartier voor tijd als invaller naast Veldwijk ging spelen, werden de bezoekers weer gevaarlijk. Veldwijk schermde de bal sterk af en stuurde Todd Kane de hoek in. Hij zocht Van Weert, maar zijn voorzet was te scherp, waardoor de bal voorlangs ging.

Messcherpe counter

Maar met een messcherpe counter gooide Excelsior de wedstrijd in de 83ste minuut in het slot. Stanley Elbers rondde de keurig uitgespeelde aanval van de Rotterdammers af: 0-2.

Door de nederlaag gaat Excelsior de noorderlingen voorbij en zakt Groningen naar de dertiende plaats in de eredivisie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.