FC Groningen wacht in spanning af: dreigt na vuurwerk tegen Ajax een wedstrijd zonder (een deel van het) publiek?

FC Groningen krijgt maar geen grip op een deel van zijn supporters. Omdat er zondag rond het thuisduel met Ajax vuurwerk werd afgestoken op de Tonny van Leeuwen-tribune, hangt de club meer dan alleen een boete boven het hoofd.

Nadat er zondag voorafgaand aan de wedstrijd al vuurwerk werd afgestoken op de Tonny van Leeuwen-tribune, belandde er halverwege de eerst helft ook een rookbom op het veld. Scheidsrechter Jeroen Manschot legde het duel daarop kort stil.

Bij Groningen wachten ze in ongetwijfeld in spanning op het schikkingsvoorstel uit Zeist. De club lijkt in elk geval 15.000 euro te moeten betalen, een bedrag dat ze al eerder moest ophoesten. 

Daarnaast dreigt een wedstrijd zonder (een deel van het) publiek. Na het vuurwerk in de thuiswedstrijd tegen Heracles van vorig seizoen kreeg de club die straf wel in het vooruitzicht gesteld, als het tussen maart 2019 en maart 2020 opnieuw mis zou gaan.

Het is echter onduidelijk of die 'proeftijd' nog steeds geldt, nadat vak F in de thuiswedstrijd tegen FC Twente in augustus leeg bleef. De voorwaardelijke straf na het duel met Heracles was in dat schikkingsvoorstel verwerkt, meldde de aanklager betaald voetbal destijds.

Onder een vergrootglas

Groningen ligt na eerdere wanordelijkheden onder een vergrootglas bij de KNVB. Bij de eerste thuiswedstrijd van het seizoen - op 10 augustus tegen FC Twente - waren de seizoenkaarthouders van vak F niet welkom, omdat er vorig seizoen ook al vuurwerk was afgestoken in dat vak tijdens de thuisduels met Heracles Almelo en Ajax.

De club maakte dit seizoen ook buitenshuis geen goede beurt. Zowel de bekerwedstrijd tegen Harkemase Boys als het competitieduel met Fortuna Sittard werd vanwege het afsteken van vuurwerk zelfs tijdelijk stilgelegd.

Strenger toegangsbeleid

Directeur Wouter Gudde maakte voorafgaand aan het seizoen duidelijk dat Groningen een strenger toegangsbeleid zou hanteren, dat meer gericht is op controle. Gudde liet daarnaast weten dat er nieuwe veiligheidscamera's zijn geplaatst, die ingezet kunnen worden ter preventie en bij onregelmatigheden.

Het is nog onbekend of de club de toeschouwers die vuurwerk afstaken rond het duel met Ajax in het vizier heeft.

menu