FC Twente gestraft voor deal met Doyen

FC Twente moet een boete betalen van ruim 45.000 euro en mag drie jaar geen Europees voetbal spelen. Dat heeft de licentiecommissie van de KNVB bepaald na onderzoek naar een deal met investeringsmaatschappij Doyen Sports. Bovendien dreigt de eredivisionist de licentie voor profvoetbal kwijt te raken. Als FC Twente niet voor 1 mei voldoende heeft aangepast binnen het bestuur bij de club, raakt de club de licentie kwijt.

Twente ging in zee met Doyen en meldde dat in 2014 bij de licentiecommissie. Maar naar nu blijkt verzweeg de club bepaalde toevoegingen in het contract en misleidde zo de licentiecommissie. De zaak kwam aan het licht toen eind november dit jaar een deel van het contract uitlekte op de website Football Leaks. Die documenten wekten onder meer de indruk dat het Maltese Doyen verboden invloed had op het transferbeleid in Enschede.

Twente gaat akkoord met de straf, meldde de club. Ook werkt de eredivisionist uit Enschede volledig mee aan een onderzoek naar wat er precies mis ging op bestuurlijk niveau. Dat onderzoek moet leiden tot de aanbevelingen, die voor 1 mei moeten zijn uitgevoerd in Enschede. De personen die verantwoordelijk zijn voor de misleiding, mogen nooit meer een verantwoordelijke rol krijgen bij Twente, aldus de KNVB.

De KNVB hoopt dat Twente behouden blijft voor het profvoetbal in Nederland, aldus de bond. De voetbalbond legt de handelswijze van Twente en Doyen nog wel voor aan de aanklager openbaar voetbal en de FIFA. Die moeten oordelen of er, naast de regels van de licentiecommissie, nog andere regels zijn overtreden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.