FC Twente in beroep tegen degradatie

FC Twente gaat in beroep tegen het voornemen van de licentiecommissie van de KNVB om de club te laten degraderen naar de Jupiler League. De Enschedese club weigert zich neer te leggen bij de sanctie die de licentiecommissie een dag eerder oplegde.

Die besloot woensdag om de licentie van FC Twente voor de eredivisie in te trekken vanwege financieel wanbeleid in de afgelopen jaren, maar de club wel toe te laten tot de Jupiler League. De leiding van FC Twente zegt ,,verbijsterd'' te zijn en vecht het besluit aan.

Degradatie naar de Jupiler League zou het einde van FC Twente betekenen. Dat benadrukt het bestuur donderdag in een schriftelijke reactie op het voorgenomen besluit van de licentiecommissie, om FC Twente terug te zetten naar de Jupiler League. ,,Nu wordt onze club feitelijk alsnog de definitieve doodsteek toegebracht'', zegt bestuurder Jan Schutrups.

Volgens de clubleiding kan Twente de financiële gevolgen van degradatie naar de Jupiler League niet dragen. ,,Een belangrijk deel van de korte- en langetermijnafspraken voor de financiële toekomst van de club zijn gemaakt onder het voorbehoud dat de huidige licentie voor de eredivisie behouden blijft'', aldus Schutrups.

Garant

Twente werkte de afgelopen maanden aan een reddingsplan. Cruciaal onderdeel daarvan is een deal met de gemeente Enschede, die heeft beloofd garant te staan voor 32 miljoen euro. Met dat geld kan de landskampioen van 2010 de gemeentelijke lening die het kreeg voor de bouw van het stadion direct aflossen en andere schulden herfinancieren. De gemeente eist echter wel dat Twente zijn licentie behoudt.

De licentiecommissie van de KNVB besloot woensdag juist om de eredivisielicentie van FC Twente in te trekken, maar de club wel een licentie te geven voor de Jupiler League. ,,De licentiecommissie geeft aan te hebben gezocht naar een proportionele sanctie, maar de gekozen variant leidt binnen afzienbare tijd eveneens tot het faillissement van de club en zou dus even goed 'disproportioneel' zijn'', aldus Schutrups. ,,Het 'nieuwe' FC Twente heeft steeds laten zien alle verantwoordelijkheid te willen nemen voor het rechtzetten van de misstappen uit het verleden, maar nu wordt naar ons rechtsgevoel een grens overschreden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.