FC Twente krijgt oordeel rechter op 10 juni

De rechtbank in Utrecht doet op uiterlijk 10 juni uitspraak in het kort geding dat FC Twente heeft aangespannen tegen de beslissing om de club te laten degraderen naar de Jupiler League. De rechter heeft dat vrijdag gezegd in de zaak die FC Twente tegen de KNVB had aangespannen over het besluit van de licentiecommissie van de voetbalbond.

De proflicentie van FC Twente werd deze maand ingetrokken vanwege fouten van het oude bestuur bij de transfers van Dusan Tadic, Jesús Corona en Orlando Engelaar. De licentiecommissie bood de club echter direct weer een nieuwe licentie om in de Jupiler League te gaan spelen.

FC Twente zegt dat degradatie funest is voor de club. ,,Een faillissement dreigt’’, zei advocaat Dolf Segaar. De club kan wegens de ernstige financiële consequenties niet wachten op een besluit van de beroepsprocedure bij de KNVB. Interim-directeur Onno Jacobs legde uit dat hij vleugellam is gemaakt omdat hij niet weet welke prijs hij kan vragen aan seizoenkaartkopers en sponsors en geen spelers kan contracteren.

Voorwaarden

De club meent dat proflicentie onterecht is ingetrokken omdat er is voldaan aan alle voorwaarden die in december zijn gesteld. FC Twente werd compleet verrast door de 'onredelijke’ straf voor zaken uit het verleden, aldus Segaar. Het nieuwe bestuur verdient juist krediet voor de wijze waarop schoon schip is gemaakt, zegt de raadsman.

De KNVB oordeelt dat het kort geding overbodig is. Advocaat Harro Knijff van de voetbalbond zegt dat de beroepscommissie van de KNVB de zaak van FC Twente op 6 juni kan behandelen en een week later een definitieve uitspraak kan doen.

Verdoeding

Knijff vertelde dat vooral de ontdekking van de stiekeme vergoeding van 1,8 miljoen euro aan het management van Dusan Tadic bij de licentiecommissie in het verkeerde keelgat is geschoten. Als die kwestie eerder gemeld was, was de proflicentie van FC Twente al in december ingetrokken. ,,Er was geen vrijbrief voor tegenvallers uit het verleden’’, reageerde hij.

Enkele supporters van FC Twente woonden de rechtszaak in Utrecht vrijdag bij. Verder was er vooral veel belangstelling van de pers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.