FC Twente stevent af op faillissement

FC Twente vraagt volgende week het faillissement aan als ook de beroepscommissie van de KNVB vasthoudt aan degradatie van de club naar de eerste divisie. Verschillende schuldeisers eisen vele miljoenen euro's terug van de noodlijdende club uit Enschede. Zij hebben zich gemeld bij FC Twente nadat de rechtbank in Utrecht vrijdag de kampioen van 2010 in het ongelijk stelde in een kort geding dat het had aangespannen.

Een woordvoerder van FC Twente bevestigt zaterdag het nieuws dat Tubantia zaterdag aan het einde van de middag bracht. ,,Het bestuur heeft met een registeraccountant alle scenario’s doorgerekend. Daaruit blijkt in alle varianten dat er een tekort van tientallen miljoenen ontstaat als de club degradeert. Er rest dan niets anders dan zelf het faillissement aan te vragen.''

FC Twente heeft de betaling van de salarissen aan het personeel voor de maand juni inmiddels bevroren. De lonen worden niet meer uitbetaald als het faillissement inderdaad wordt aangevraagd. Verschillende schuldeisers vrezen dat FC Twente niet meer aan de afgesproken betalingsregeling kan voldoen als de club in de eerste divisie voetbalt. Onder hen zijn investeringsmaatschappij Doyen en enkele Engelse geldschieters die de vereniging uit Enschede 8,5 miljoen euro hebben geleend.

Beroepscommissie

FC Twente heeft op dit moment een schuldenlast van zo'n 80 miljoen euro: 50 miljoen langlopend, dertig miljoen kortlopend. De directie denkt dat de inkomsten met 20 miljoen euro dalen in de eerste divisie. FC Twente heeft alle hoop gevestigd op de beroepscommissie van de licentiecommissie van de KNVB, die mogelijk komende week al uitspraak doet. Als die in navolging van de rechter in Utrecht ook oordeelt dat de club mag degraderen, dan overweegt FC Twente in beroep te gaan tegen de uitspraak van het kort geding.

FC Twente weet niet of de gemeente Enschede nog voor een bedrag van 32 miljoen euro garant wil staan als de club niet meer in de eredivisie speelt. Ook is onduidelijk of een groep investeerders de club nog voor 12 miljoen euro wil steunen. FC Twente vreest verder dat een sterspeler als Hakim Ziyech op dit moment niet voor de hoofdprijs vertrekt. Hij is net als al zijn ploeggenoten transfervrij als de club failliet gaat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.