FIFA buigt zich over bestuurscrisis Australië

De Australische voetbalbond FFA zit in een bestuurlijke crisis. Een resolutie om het congres uit te breiden en representatiever te maken, kreeg net niet de benodigde meerderheid van 75 procent. Zeven van de tien congresleden stemden tegen, één te weinig, wat betekent dat alles blijft zoals het is. De wereldvoetbalbond FIFA had juist aangedrongen op hervorming van het congres, dat onder meer de bestuursleden kiest, en gaat nu mogelijk ingrijpen.

Het congres van de Australische voetbalbond wordt gevormd door afgevaardigden van de negen staten en territoria, plus één afgevaardigde namens de tien profclubs in de A-League. De FIFA wil dat de clubs, de voetballers zelf én vrouwen ook een stem krijgen en eist daarom een breder congres.

,,We leggen de uitkomst van de stemming voor aan de FIFA'', zei de Australische voetbalbaas Steven Lowy. De wereldvoetbalbond kan besluiten om het bestuur van de FFA af te zetten en zelf een zogeheten normalisatiecomité aan het werk te zetten in Australië. ,,We gaan met de FIFA bespreken welke stappen we kunnen nemen om dit probleem op te lossen en een breder en representatiever congres te krijgen.''

Niet alleen op bestuurlijk vlak zitten de Australiërs in de problemen. De bond moet ook een nieuwe bondscoach aanstellen, die de 'Socceroos' gaat voorbereiden op het WK van komende zomer in Rusland. Afgelopen week stapte Ange Postecoglou op. Hij lag onder vuur vanwege de moeizame kwalificatiereeks. Naast Graham Arnold, de succesvolle trainer van Syndey FC, wordt ook Bert van Marwijk genoemd als mogelijke opvolger.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.