Faber roeit stug door met de riemen die hij heeft

Zonder het zelf met zoveel woorden te zeggen, blijkt uit alles dat Ernest Faber zich in de steek gelaten voelt door de clubleiding van FC Groningen.

De trainer maakte vrijdag in de aanloop naar het belangrijke thuisduel met ADO Den Haag van zondag tussen de regels door duidelijk wat de risico’s zijn van eventueel degradatievoetbal met een uitgeholde selectie.

Faber sprak van een moeilijke periode, die niet aan bod komt in welke trainerscursus dan ook. ,,Iedereen weet hoe de situatie is. Natuurlijk heb ik met mijn ervaring als speler en trainer advies gegeven, maar de club heeft er bewust voor gekozen om niemand te halen. Prima, daar ga ik niet over. Ik maak de opstelling met de mogelijkheden die ik heb.”

Faber roemde jongelingen als Tom van de Looi, Ludovit Reis en de donderdag tegen Feyenoord gedebuteerde Lars Kramer. ,,Ze zijn constant en weerbaar en raken bij een foutje niet in paniek. Ze blijven hun taken uitvoeren. Ik vind ze mentaal heel sterk. Maar toen ik zelf de kans kreeg op mijn achttiende, stond er iemand van 28 naast me. In die situatie zitten wij niet. Toch durf ik de jonge jongens te brengen, omdat ze kwaliteit leveren op de trainingen. Ik stel gewoon de beste spelers op.”

Dieptepunt

Voor de Brabander is het zaak om zijn spelers bij de les te houden. ,,Als spelers het gevoel krijgen dat er al aan volgend seizoen wordt gedacht, is dat een tricky situatie. Het is mijn taak om dat gevoel te bestrijden. Maar de sfeer in de groep is nog steeds goed. De spelers steunen de staf en we gaan voor elkaar door het vuur. Wat er ook gebeurt: ik blijf voor de groep staan om te zorgen dat we deze moeilijke periode overleven. We moeten een dieptepunt aantikken om ons door te kunnen blijven ontwikkelen. Waar dat dieptepunt ligt? Goede vraag.”

Faber hoopt voor de thuiswedstrijd tegen ADO op de terugkeer van de tegen Feyenoord nog absente Samir Memisevic en Mimoun Mahi. Zelf voelt Faber het zwaard van Damocles bij een eventuele nederlaag niet boven zijn hoofd hangen. ,,Vooral voor de club staat er veel druk op de wedstrijd tegen ADO. Ik moet als trainer de spelers hun taken laten uitvoeren om te winnen. De rest is afleiding. Daar heb ik helemaal geen tijd voor. Ik moet de groep klaarstomen voor ADO. Niets meer, niets minder.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.