Faber waarschuwt spelers FC: ,,Geen discipline, geen basisplaats"

De 4-2 thuiszege op Vitesse heeft de lach teruggebracht bij FC Groningen. ,,Als je wint, heb je een heel andere sfeer’’, merkt trainer Ernest Faber op in de aanloop naar Feyenoord.

Tegen Heracles Almelo was er een paar weken geleden al een opgaande lijn te bespeuren bij FC Groningen, maar werd er nog wel verloren. Afgelopen zondag tegen Vitesse werden de Groningers in het zadel geholpen door een van de meest merkwaardige eigen doelpunten ooit - die van de Arnhemse rechtsback Fankaty Dabo - maar stond er na negentig minuten wel een klinkende en verdiende 4-2 overwinning op het scorebord. Het herstel van de Trots van het Noorden is broos, de afstand tot de degradatiezone nog klein, maar er is weer wat zelfvertrouwen.

Stresshormonen verdwijnen

,,Iedereen is een stuk vrolijker na afgelopen weekend’’, constateert Faber. ,,Dat gaat van de leiding tot de spelers en de staf die de ploeg ondersteunt. Een overwinning heeft een gunstige invloed op alles. Het geeft energie, stresshormonen verdwijnen uit het lichaam, alles gaat net even wat gemakkelijker. Dat geldt voor alles en iedereen. Je hebt succes nodig om uit een negatieve spiraal te komen. Het mooie is dat we hebben gezien dat het succes komt als we als team fungeren. Dat hebben we tegen Vitesse gedaan.’’

Faber trok de afgelopen weken de discipline aan nadat de club door verschillende incidenten negatief in het nieuws kwam. De trainer herbevestigde de afspraken tussen staf en spelers. Faber vindt het zelf iets te zwaar uitgedrukt, maar het komt er op neer dat hij de schroeven iets aandraaide en meer professionalisme eist van zijn spelers.

Winnaarsgevoel, wedstrijddiscipline

,,Het begint bij de absolute topsportmentaliteit’’, stelt de trainer. ,,Kwaliteit leveren en je aan afspraken houden. Daarin zit de oplossing. Je zag het tegen Vitesse, onder meer in de drang om na de 2-2 ook de 3-2 te willen maken. Dat winnaarsgevoel. Wedstrijddiscipline. Gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Daarin zal iedereen mee moeten. Wie niet wil, valt af. Zo simpel is het."

,,Iedereen krijgt bij mij een bepaalde mate van vrijheid. Maak daar gebruik op een goede manier gebruik van. Doe je dat niet, dan grijp ik in. Iedereen mag fouten maken. Dat moet zelfs, daar word je een betere voetballer van. Als je er maar van leert, werkt aan verbetering en dat volhoudt. Vooral om dat laatste gaat het. Volhouden.’’

Wel excelleren in vlogs, niet op het veld

De boodschap lijkt met nadruk te gelden voor Lars Veldwijk, die er na een goede wedstrijd tegen Heracles vorige week weer naast kwam te staan. De spits legde op het trainingsveld niet de gevraagde topsportdiscipline aan de dag, terwijl hij - soms tot in de late uurtjes - wel excelleerde in de veelbekeken vlogs van zijn onder de jeugd zeer populaire Amsterdamse vriendin Monica Geuze.

,,We hebben de afspraken aangehaald en nu ligt de bal bij hem’’, zegt Faber over de grillige aanvaller, die het tegen Feyenoord weer met een plek op de bank moet doen. ,,Hij is fit en zal het moeten laten zien. Het niveau van Heracles halen en liever nog beter dan dat. De talenten die hij heeft moet hij doorontwikkelen. Dat betekent extra ballen schieten na de training, veel investeren in zichzelf."

,, Zorgen dat-ie het kan volhouden. Die sprintjes van vijftig, zestig meter vormen een kwaliteit van hem, maar daar moet je wel aan werken. Daarin is rust nemen ook heel belangrijk. Wij reiken hem de hand, maar die moet hij wel zelf grijpen. Hij heeft daarin ook verplichtingen richting zijn collega’s. Het is aan de speler zelf. Maar wacht vooral niet te lang, want we gaan wel verder.’’

Idrissi in de basis

Na zijn succesvolle optreden tegen Vitesse gunt Faber Oussama Idrissi weer eens een basisplaats tegen Feyenoord. De van een schorsing teruggekeerde Mike te Wierik vervangt de aan zijn enkel geblesseerd geraakte Kasper Larsen. De 17-jarige middenvelder Ludovit Reis, die er vorige week af moest met een tweede gele kaart, wordt vervangen door Ruben Jenssen.

 De laatste keer dat FC Groningen thuis won van Feyenoord, dateert alweer van zes jaar geleden. Toen werd het ook meteen 6-0 in Euroborg. Vorig seizoen was de affiche de openingswedstrijd van het seizoen en werd het 0-5. Er zijn nog voldoende kaarten voor de clash tegen de kampioen, echter wel uitsluitend verkijgbaar voor clubcard- en seizoenskaarthouders.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.