Felix Wiedwald maakte zondagmiddag tegen Feyenoord zijn basisdebuut in de eredivisie, ten koste van Dennis Telgenkamp. Hoe kijkt de Duitse doelman terug op zijn optreden?

Enige tijd na de wedstrijd komt Felix Wiedwald ietwat ingetogen het kunstgrasveld van De Oude Meerdijk opgelopen. Nog altijd gehuld in zijn groene keeperstenue met daarover een warme jas, wacht hij de vragen af die hem worden gesteld. De Duitser gedraagt zich alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat hij zojuist zijn basisdebuut heeft gemaakt, en dat is het ook in zijn gedachten.

Kort nadat hij bij FC Emmen tekende, liet hij namelijk al doorschemeren basisverwachtingen te hebben richting de eerstvolgende wedstrijd tegen Fortuna Sittard (2-2). Het heeft uiteindelijk twee wedstrijden langer geduurd. Afgelopen woensdag mocht hij aantreden in de bekerwedstrijd tegen FC Eindhoven (2-0 winst), waarin hij een redelijk tot goede indruk maakte.

Kunnen wel degelijk punten scoren

Maar thuis tegen Feyenoord is andere koek, erkent ook Wiedwald zelf. „We startten goed. Ik weet niet of die rode kaart terecht was, maar dat heeft de wedstrijd wel veranderd. Feyenoord kreeg meer de bal en wij moesten vooral de aandacht vestigen op het beschermen van ons doel. Het is ongelukkig dat je twee keer in extra tijd een tegengoal krijgt...”

Als het aan Wiedwald ligt, richten de Emmenaren de borsten zo spoedig mogelijk weer vooruit. „We kunnen namelijk wel degelijk punten scoren, dat heeft iedereen vandaag weer gezien. Met elf man was dat gelukt. Misschien niet drie punten, maar sowieso wel eentje. Wat dat betreft moeten ervoor zorgen dat we de komende wedstrijden geen rode kaarten meer tegenkrijgen.”

Team ziet dat ik goed ben

Genoeg gepraat over het team, want hoe beoordeelt de Duitser eigenlijk zijn eigen optreden? Wiedwald: „Als je drie tegengoals te verwerken heb gekregen, ben je niet tevreden. Maar ik ben wel blij om weer eens te spelen. Mijn laatste officiële wedstrijd was elf maanden geleden dus ik heb wat wedstrijden nodig om erin te komen, maar voor een eerste keer in de eredivisie was dit oké.”

Ondanks het gebrek aan wedstrijdritme staat hier een keeper die blaakt van het zelfvertrouwen. Wiedwald, die begin oktober overkwam van Eintracht Frankfurt, gaat ervanuit dat hij ook aankomende zondag op bezoek bij Vitesse het Emmer doel verdedigt. „Waarom zouden we nu alweer moet wisselen?”, zegt hij uitdagend. „Mijn team ziet dat ik goed ben en dat ik elke training beter word.”

Sterk in één tegen één

Volgens zijn trainer, Dick Lukkien, is concurrent Dennis Telgenkamp na onder andere André Onana van AFC Ajax één van de beste meevoetballende keepers in de eredivisie. „Misschien is Dennis voetballend iets beter”, antwoordt de Duitser op de vraag hoe hijzelf de verschillen inschat, „maar ik kan dat ook. Alleen kwam ik daar vandaag niet aan toe omdat Feyenoord veel druk op de bal zette. Verder beschik ik zoals je hebt kunnen zien over een goede reflex en ben ik sterk in de één tegen één situaties.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen