Feyenoord boos over experiment strafschoppen

Feyenoord is niet blij dat de KNVB gaat experimenteren met de strafschoppenserie in het betaald voetbal. De reeks zal volgens het zogeheten ABBA-principe worden genomen. Dat houdt in dat het ene team (A) begint en vervolgens het andere team (B) twee keer achter elkaar aan de beurt is.

De Johan Cruijff Schaal, de openingsduel van het seizoen, tussen landskampioen PSV en bekerwinnaar Feyenoord is het eerste duel waar een strafschoppenserie via ABBA kan worden afgewerkt. Feyenoord begrijpt niet waarom de KNVB deze beslissing heeft genomen. ,,Die schaal is een serieuze prijs, hè. Op het WK hebben we net nog allerlei penaltyseries voorbij zien komen. Maar net als met kunstgras gaan we nu in Nederland weer iets nieuws verzinnen waar de rest van de wereld niet aan meedoet'', bevestigde directeur Martin van Geel zijn woorden op de website van VI. ,,Ik kan er met mijn hoofd niet bij. Ga experimenteren bij een vriendschappelijk toernooi. Als je dat überhaupt al moet doen.''

De voetbalbond verwacht dat met deze procedure beide teams een gelijkere kans hebben op het winnen van de strafschoppenserie, omdat de druk eerlijker verdeeld wordt over spelers van beide teams. De ABBA-procedure wordt ingevoerd in het betaald voetbal en bij de amateurs.

Commotie

Vorig seizoen zorgde de scheidsrechter bij het bekerduel tussen de amateurs van HSV Hoek en Lisse voor commotie door de strafschoppen al via het ABBA-principe te laten nemen. Dat was toen nog niet toegestaan. De penalty's moesten worden overgenomen.

Behalve met de strafschoppen experimenteert de KNVB met een gele of rode kaart voor teamofficials, zoals de trainer/coach of verzorger, in het betaald voetbal. Het geven van een kaart is volgens de bond een duidelijker communicatiemiddel vanuit de scheidsrechter naar de teamofficial en het publiek.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.