Feyenoord deelt in de slotfase een mokerslag uit aan FC Emmen

Anco Jansen. Foto: Cor Lasker

FC Emmen leek lange tijd op weg naar een zwaarbevochten punt tegen Feyenoord, maar de Rotterdammers dompelden de thuisploeg in de allerlaatste minuut in diepe rouw.

Wie staat er tegen Feyenoord tussen de palen bij FC Emmen? Dat was de vraag die menigeen rondom de Drentse club bezighield in aanloop naar zondagmiddag. Zou het Dennis Telgenkamp zijn, de doelman die de laatste weken veelvuldig werd bekritiseerd wegens een paar mindere optredens? Of Felix Wiedwald? De Duitser kreeg woensdag in de beker tegen FC Eindhoven de kans om zich te bewijzen, maar kon zich op één katachtige reflex na nauwelijks onderscheiden. Trainer Dick Lukkien hield lange tijd de lippen op elkaar, totdat het wedstrijdformulier zijn keuze onthulde: Telgenkamp moest wijken, voor de tweede keer sinds promotie naar de eredivisie.

Een verstandige keuze? Een logische? Of juist niet? Normaal gesproken valt na twee wedstrijden nog geen helder oordeel te vellen, en dat geldt na zondag eigenlijk ook. Wiedwald kwam er in de eerste fase van de wedstrijd in ieder geval weinig aan te pas. FC Emmen, dat voor de verandering opereerde in een 5-3-2-formatie, kwam namelijk sterk uit de startblokken. Met Glenn Blijl en Caner Cavlan op de flanken en een verdedigingscentrum bestaande uit Ricardo van Rhijn, Miguel Araujo en Nick Bakker stond het achterin degelijk. Op het middenveld begonnen Keziah Veendorp en Michael Chacon, met daarvoor Sergio Peña, Michael de Leeuw en Anco Jansen.

Vroege voorsprong

Het leidde al na vijf minuten tot een grote kans voor de Emmenaren. Een hoge pass vanuit het middenveld leek De Leeuw in staat te stellen zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar met een lob wist hij Feyenoord-doelman Nick Marsman niet te verschalken. Dat had er hoofdzakelijk mee te maken dat de spits tijdens zijn poging door Marsman werd getorpedeerd. Scheidsrechter Björn Kuipers floot resoluut al wijzend naar de stip voor een penalty. Het was aanvoerder Anco Jansen die de bal opeiste en het leder vervolgens beheerst binnenschoot.

In de fase die volgde leek Feyenoord enigszins aangeslagen door de snelle tegentreffer. FC Emmen kreeg de ruimte om te combineren, maar op een hakbal van Van Rhijn in de handen van Marsman na, kwam de thuisploeg niet tot grote kansen. Wel slaagde FC Emmen erin om de op papier gevaarlijkste speler bij de tegenstander, Steven Berghuis, onschadelijk te maken. Bakker schopte de aanvaller vol op zijn bovenbeen, waarna die geblesseerd het veld moest verlaten. Een aderlating voor Feyenoord én Dwight Lodeweges. De assistent van bondscoach Frank de Boer zat zondagmiddag op de tribune in de Oude Meerdijk, ongetwijfeld om Berghuis gade te slaan.

Rood voor Jansen

Maar het voordeel ten spijt, de Rotterdammers wisten alsnog de stand gelijk te trekken. Een onbesuisde overtreding van Jansen op Marc Diemers leverde de aanvoerder na ruim een half uur spelen een rode kaart op. De VAR hoefde er niet aan te pas te komen. Met een man minder ging de thuisploeg een lastige fase tegemoet, die resulteerde in een penalty nadat Araujo zijn directe tegenstander onderuit trok. Doelman Wiedwald kon zichzelf direct onsterfelijk maken tijdens zijn eredivisiedebuut, maar hij was kansloos op de inzet van Diemers. Daar viel voor de Duitser wat dat betreft weinig eer aan te behalen.

Het voetbal van beide ploegen was voor rust niet hoogstaand, maar vermakelijk was het wél. Ondanks de rode kaart, slaagde FC Emmen erin voor de tweede keer op voorsprong te komen. Middels een wereldgoal, welteverstaan. De Leeuw, het goudhaantje van de laatste weken met vijf goals in vijf wedstrijden, nam een pass beheerst aan op zijn borst en knalde het leder van dertig meter vanuit de lucht met een boog over doelman Marsman. Lang kon de thuisploeg echter niet van deze weelde genieten. Luttele minuten later schoot Jens Toornstra Feyenoord met een droge knal vlak voor rust langszij: 2-2.

In rouw ondergedompeld

Na de thee was het wedstrijdbeeld relatief eenzijdig. Het was - een weliswaar slordig - Feyenoord dat aanviel en FC Emmen dat met hangen en wurgen tegenhield. De thuisploeg leek wat dat betreft noodgedwongen genoegen te nemen met een gelijkspel. Voorzet na voorzet werd onschadelijk gemaakt, inzet na inzet werd gesmoord. Tweemaal was Feyenoord nog héél dicht bij een treffer, maar even zo vaak kuste de bal de Emmer doellat. Bovendien verrichtte Wiedwald een aantal belangrijke reddingen. Zo slaagde FC Emmen erin de immense druk te weerstaan en een punt veilig te stellen.

Althans, tot de allerlaatste minuut van de wedstrijd. Net na een fase waarin de Drentse ploeg zich een aantal op de helft van de tegenstander had gewaagd, was het Naoufal Bannis, uitgerekend de vervanger van Berghuis, die de lege en kille Oude Meerdijk in rouw dompelde. De spits kopte een voorzet langs Wiedwald tegen de Emmer touwen. Even leek het erop dat de VAR het doelpunt van een dubbele check voorzag, maar het mocht niet baten. Voor FC Emmen is het nu uithuilen en op naar volgend weekend, waarin het in Arnhem de degens gaat kruisen met Vitesse.

menu