Fiasco Roemeense turnsters

De Nederlandse turnsters missen komende zomer bij de Olympische Spelen in Rio een belangrijke concurrent in de landenstrijd. Roemenië, dat sinds de Spelen van 1976 altijd een medaille veroverde, slaagde er zondag (plaatselijke tijd) niet in zich te plaatsen voor het olympisch toernooi. Roemenië eindigde bij de kwalificaties, die ook in Rio werden gehouden, als zevende.

Brazilië, Duitsland, België en Frankrijk pakten de laatste vier tickets voor Rio. Voor de Belgische turnsters betekende dat een historisch resultaat, want niet eerder was een vrouwenteam aanwezig op de Spelen.

De veertigjarige Oksana Tsjoesovitina uit Oezbekistan wist zich voor de zevende keer individueel te plaatsen voor de Olympische Spelen. Ze is daarmee recordhoudster in het aantal deelnames.

Aderlating

Roemenië viel eerder dit jaar ook al zwaar tegen bij de WK. Daar miste het team topturnster Catalina Ponor, die er in Rio wel bij was en naar behoren presteerde. Het team miste deze keer Larisa Iordache en dat bleek een zware aderlating.

Sanne en Lieke Wevers turnden ook mee in het kwalificatietoernooi in Rio, dat ook open stond voor individuele turnsters om ervaring op te doen. Ze presteerden goed op het onderdeel balk met de tweede plaats voor Sanne (score 14,600) en de vierde voor Lieke (14,508). De zusjes mogen maandag de finale turnen op dit onderdeel, waar de Roemeense Ponor de hoogste score neerzette.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.