Fieldlab Evenementen heeft voldoende data verzameld om evenementen veilig te kunnen organiseren. Het lijkt erop dat ze met de juiste maatregelen op minstens vijftig procent van de capaciteit bezocht kunnen worden. De reeks onderzoeksevenementen nadert zijn einde. Het laatste woord is nu aan de politiek, aldus de organisatie.

„Na deze set van evenementen kunnen we een redelijk goed model maken. Dan is voor dit type events genoeg kennis”, vertelt hoofdonderzoeker Andreas Voss aan De Telegraaf. De hoogleraar infectiepreventie, die tevens lid is van het OMT, is trots op hoeveel bereikt is bij de onderzoeken tijdens dance-events en concerten, voetbalwedstrijden, congressen en sportwedstrijden.

„Wat wij doen is onderzoek. Het is aan politici om daar gebruik van te maken”, zegt Voss over wat er mogelijk is. Om daarna veelbetekenend toe te voegen: „Hugo de Jonge heeft bovendien tijdens een debat op donderdag gezegd dat hij positief is over Fieldlab. Je laat mensen geen onderzoek doen als je niet van plan bent daar op zijn minst serieus naar te kijken.”

Meer mogelijk maken

Fieldlab had het liefst eerder willen beginnen met onderzoek en in november al testevenementen willen organiseren, maar destijds durfde men het nog niet aan. In februari kwam er voor het eerst een proef in de vorm van een congres, waarna een reeks testen volgde. Doel was om te onderzoeken hoe, ondanks de pandemie, toch grote publieksevenementen konden plaatsvinden, onder meer door te testen en de bezoekersdynamiek te beïnvloeden. Anders gezegd: hoe toegangstesten meer mogelijk kunnen maken voor de samenleving.

De onderzoeksresultaten van de eerste twee types evenementen – die in congres- en theaterzalen en in voetbalstadions – zijn inmiddels gepubliceerd. Komende week volgen de resultaten van muziekfeesten in de buitenlucht en binnen. Die data zijn nog geheim, maar Fieldlab Evenementen is ervan overtuigd dat theaters, congressen en sportevenementen dankzij de juiste maatregelen op minstens vijftig procent van de capaciteit bezocht kunnen worden. Het OMT staat daar niet afwijzend tegenover, bleek de afgelopen weken.

Zwakke punten eruit

„Hoe meer data, hoe steviger je model. Hoe beter je model, hoe beter je voorspellingen. Inmiddels zijn we zo ver dat we alternatieve systemen testen. We halen zwakke punten eruit, en versterken de sterke. Dat is het leuke, het systeem verder verbeteren”, aldus Voss.

Daarbij is alles gericht op het maken van beleid. Dat werd verwacht dat er binnen drie weken resultaten zouden zijn, noemt hij achteraf een utopie. „Ik vind dat we heel veel hebben gedaan, en dat enorm snel.”

Buitenlandse aandacht

Dat blijkt ook uit de buitenlandse aandacht. Fieldlab Evenementen wordt vanuit de hele wereld gevolgd. Voss heeft inmiddels contact met Denemarken, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Italië om soortgelijke onderzoeksevenementen op te zetten. „We lopen voorop, en dat betekent dat de politiek lef heeft getoond. Andere landen moeten nog beginnen.”

Toch was er met name de afgelopen weken veel kritiek op Fieldlab. Dat kwam voornamelijk doordat niet-wetenschappelijke pilot-events, die gezamenlijk bijna een miljard euro kostten, werden verward met de onderzoeksevenementen. Mensen van Fieldlab werden bedreigd en uitgescholden. Tegelijk werd een evenement van Radio 538 op Koningsdag in Breda geschrapt, omdat de openbare orde in het geding kon komen.

Mud Masters

Dit weekend waren er twee Fieldlabs: een concert van Racoon met 3500 bezoekers en een zogenoemde Mud Masters, waarbij duizenden fanatiekelingen zich door de modder worstelden. Later volgen nog een hardloop-event in Enschede, het Songfestival en een clubnight. Daarmee is de onderzoeksreeks ten einde. Nieuwe events zitten niet in de planning.

Oftewel: het is nu aan de politiek om dankzij de resultaten de testsamenleving vorm te geven. Voss: „Dat zal een tijdelijk iets zijn. Eerst komende zomer op weg uit de lockdown, en daarna in de winter om te zorgen dat we minder snel in een lockdown gaan. Vervolgens pas in de volgende pandemie, waarvan ik vrees dat die geen honderd jaar op zich zal laten wachten”, aldus Voss.

Vaccinatiepaspoort

Hij stelt wel een belangrijke kanttekening bij het binnenlands gebruik van het vaccinatiepaspoort. Coronaminister Hugo de Jonge opperde in een Kamerbrief op dinsdag dat mensen na een prik niet meer getest hoeven te worden om naar een evenement of trekpleister te gaan.

„Gevaccineerden hebben nog zestig procent kans het virus mee te nemen, zonder ernstig ziek te worden. Die mensen mengen met geteste mensen is dus een risico. Want die lopen dan het risico alsnog besmet te raken. Dit kan pas echt veilig als de overgrote meerderheid van Nederland is geprikt.”

Anderen hebben kritiek op de testsamenleving, bijvoorbeeld omdat zij vrezen voor hun privacy of menen dat toegang door testen juist vrijheidsbeperkend is, in plaats van dat het hun mogelijkheden vergroot. „Of mensen wel of niet willen, dat is hun keuze. Iedereen heeft zijn eigen mening en keuzes, maar ontneem anderen die niet. Geef elkaar die vrijheid.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus