Op de baan waar hij twee jaar geleden zijn been brak, was grasbaancoureur Romano Hummel best wel een beetje zenuwachtig. Toch veroverde de Groninger op machtige wijze zilver tijdens het EK.

Had de finale van het EK grasbaan afgelopen weekeinde in het Franse Tayac net wat langer geduurd, dan was Romano Hummel en niet thuisrijder Mathieu Tressarieu Europees kampioen geworden. Daar is de coureur uit Zuidhorn van overtuigd. ,,Als het nog één ronde langer had geduurd, dan had ik hem ingehaald en was ik erover gegaan. Ik had niet zo’n goede start. Door spanning was ik net te laat weg, maar ik bleef vechten en haalde twee andere rijders in. Daarna liep ik in op koploper Tressarieu, maar de race duurde voor mij net niet lang genoeg’’, vertelt Hummel inmiddels thuis teruggekeerd met een enthousiast schreeuwende baby op de achtergrond.

Het was met zilver de eerste individuele medaille in de 500 cc voor de Groningse coureur op een dergelijk groot toernooi. Twee jaar geleden ging Hummel in Tayac hard onderuit, waarbij hij zijn bovenbeen brak. En dat speelde tijdens het EK terdege door zijn hoofd. ,,Je denkt toch van: zal het wel goed gaan. Daarom was ik wel wat zenuwachtig. Maar de trainingen gingen uitstekend, dus ik had als snel weer een goed gevoel’’, zegt de 21-jarige.

Brandstofproblemen

Hummel behaalde een tweede plek in de eerste heat, maar kreeg daarna te maken met pech. ,,Ik viel uit met brandstofproblemen aan mijn motor. Die deed het daarna wel weer, maar ik wilde geen risico lopen en heb mijn reservemotor gepakt. Dat maakte niets uit, want die motor heeft precies hetzelfde motorblok en afstelling als die andere.’’ Dat bleek ook wel, want de Groningse grasbaanracer won vervolgens de twee resterende heats, waardoor hij zich voor de finale plaatste.

Daarin werd Hummel dus tweede, waarna Dave Meijerink uit Schuinesloot met brons het Nederlandse feestje compleet maakte. En dat alles onder het toeziend oog van bondscoach Jacob Alkema uit Drouwen, die tijdens het EK als eerste Nederlander door de internationale bond FIM was aangesteld als voorzitter van de jury. Hummel heeft inmiddels na zijn bijzondere prestatie de nodige felicitaties ontvangen. ,,Ja, ik heb heel veel reacties ontvangen van mensen die me feliciteren. Ik ben ook weer goed bezig.’’

Pijnlijke enkelblessure

Hummel, die al op nog jongere leeftijd liet zien een groot racetalent te zijn, heeft de afgelopen jaren niet altijd optimaal kunnen presteren. Eerst was hij er een tijdje uit door de beenbreuk en later kreeg hij te maken met een zeer pijnlijke enkelblessure, die volgens hem door de medici behoorlijk is onderschat. ,,Ik heb tijdens het EK met een brace gereden, waardoor ik geen last had van mijn enkel. Maar die enkel heeft me eerder veel problemen bezorgd. Ik had er bij wedstrijden veel last van. Ik ben indertijd onderzocht en daarna zou het goed zijn. Maar ze hebben me nooit verteld dat mijn enkel eigenlijk gebroken was. Dat wist ik helemaal niet, maar mijn enkel bleef pijnlijk. Onlangs bleek toch dat het niet goed zit. Wat ze er precies aan gaan doen, dat krijg ik morgen (vandaag, red.) te horen.’’

Het zijn ook voor de grasbaancoureurs rare tijden. Door de coronabesmettingen gaan veel wedstrijden niet door en Hummel is blij dat hij er nog aan enkele heeft kunnen meedoen. ,,Andere coureurs hebben helemaal geen wedstrijden kunnen rijden. Het is moeilijk te zeggen welke wedstrijden er nog doorgaan. Dat kan per dag veranderen, wanneer de corona ergens weer opduikt.’’ Op zondag 20 september staat op zijn thuisbaan in Roden de WK Langbaan challenge op het programma. ,,Dat wordt de klap op de vuurpijl.’’

Denemarken

Verder is het hopen op betere tijden met meedoen aan het WK, waarvoor hij zich door het blessureleed dit keer niet heeft kunnen plaatsen. Wereldkampioen worden is een groot doel van de Groninger. Daarnaast bekijkt hij de mogelijkheden om als profrijder in het buitenland aan de slag te gaan. ,,Ik bekijk de mogelijkheden om in Denemarken een team te vinden. Dat is qua vervoer gemakkelijker voor mij dan Engeland. Dan hoef ik niet met het vliegtuig en ben ik minder lang weg. Ik moet met mijn gezin rekening houden.’’ De kraaiende baby is dat hoorbaar met hem eens.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport