Finales EK uit het zicht voor Oranje-handbalsters doordat met te weinig doelpunten verschil van Duitsland is gewonnen

Lois Abbingh scoort met een strafworp tegen Duitsland. Foto Ronald Hoogendoorn

Nederland kan de halve finales op het EK handbal niet meer bereiken. Daarvoor was de 28-27 zege op Duitsland te mager.

Zes grote toernooien op rij speelden de Nederlandse handbalsters om een EK- of WK-medaille. Aan die mooie reeks kwam maandagavond een einde. De nota bene huidig wereldkampioen slaagde er niet om in Denemarken in de race te blijven voor het bereiken van de halve finales van het Europees kampioenschap. Oranje won weliswaar met 28-27 van Duitsland, maar had meer moeten scoren om niet op doelsaldo voor de eindstrijd te worden uitgeschakeld.

Niet meer inhalen

Van beide hoofdrondes gaan de bovenste twee landen door naar de finales. Noorwegen, dat de grote favoriet lijkt voor de titel, is daarvan in de poule met Nederland al zeker. Kroatië is met zes punten eveneens een belangrijke kandidaat. Oranje kan vandaag als het van Roemenië wint, en Kroatië van Duitsland verliest, weliswaar met de Kroaten in punten gelijk komen, maar hen op doelsaldo niet meer inhalen. Dan hadden de Nederlandse handbalsters met twee of meer doelpunten verschil de Duitsers moeten verslaan en niet met slechts één. Zo dicht lag alles bij elkaar.

Aan zichzelf te wijten

Dat de Nederland niet ruimer afstand van onze oosterburen nam, had het voor een groot deel aan zichzelf te wijten. Het was niet zo dat de speelsters van de Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade zonder inzet speelden of hun best niet deden. Want dat was niet zo. Maar de ploeg bleef ver uit de buurt van de vorm, waarin het eind vorig jaar in Japan nog de wereldtitel won. Oranje had meer doelpunten nodig om de halve finales op het EK te halen en die kwamen er door eigen onmacht niet.

Nederland kreeg kansen zat, maar slaagden er te vaak niet in om die ook in doelpunten om te zetten. Zo schoot Kelly Dulfer volkomen vrij voor de keepster twee keer hoog over en wisten de Groningse Lois Abbingh en rechterhoekspeler Angela Malestein bij elkaar drie strafworpen niet te verzilveren. Daarbij groeide de Duitse doelvrouw Dinah Eckerle in het gelijkopgaande duel naar grote hoogte en verrichtte de ene mooie redding na de andere.

Slordigheden

Daarnaast slopen er op bepaalde momenten te veel slordigheden in het Nederlandse spel, waarbij de bal verkeerd werd gepasst of zomaar uit het veld gegooid. Daar stonden weliswaar ook goede momenten tegenover. Zoals van Lois Abbingh, die op het EK eindelijk uit haar schulp kroop en weer veel begon te scoren. De bij E & O in Emmen opgeleide speelster maakte in totaal acht doelpunten. En keepster Tess Wester werd gedurende het duel steeds beter.

Maar het was niet genoeg om de Duitse meiden van de Nederlandse coach Henk Groener een ruimere, dan de uiteindelijke 28-27 nederlaag, te bezorgen. Het balletje had zelfs nog de andere kant op kunnen rollen. Duitsland, dat bij rust nog met 14-15 voorstond, kreeg ver in de tweede helft echter achter elkaar een aantal tijdstraffen. Daardoor kwam Oranje, met twee speelsters meer op het veld, met twee doelpunten voor (26-24 en 28-26). Maar slordig spel liet de Duitsers weer dichterbij komen. Met de minieme zege mocht Oranje nog de handen dichtknijpen.

Faalden op de beslissende momenten

De wedstrijd tegen Duitsland was denk ik de beste van ons op dit toernooi’’, zei bondscoach Mayonnade. ,,Maar zoals in alle wedstrijden faalden we op beslissende momenten. Ook nu hadden we weer ik weet niet hoe vaak de kans om met twee doelpunten verschil voor te komen, maar we maakten te veel fouten en misten te veel kansen. Dat is in een notendop ons toernooi.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport