Fontijn pakt olympisch ticket op WK boksen

In navolging van Peter Müllenberg (-81 kilogram) heeft ook boksster Nouchka Fontijn (-75 kg) zich geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio 2016. De 28-jarige Schiedamse bereikte dinsdag bij de WK in Astana de halve finales. De Europees kampioene versloeg de als zevende geplaatste Erika Guerrier uit Frankrijk op punten: 3-0 (39-37 40-36 39-37). Voor een olympisch ticket was voor Fontijn een plaats bij eerste vier noodzakelijk.

De Nederlandse kopvrouw is als tweede geplaatst in Kazachstan. Na een vrije eerste ronde won Fontijn eveneens met 3-0 van Turkse Sena Caliskan en van de Poolse Lidia Fidura. In de strijd om een plaats in de finale komt de fysiotherapeute donderdag uit tegen de Britse Savannah Marshall, de wereldkampioene van 2012. Fontijn won vorig jaar twee keer van haar Engelse rivale, onder meer bij de Europese Spelen in Bakoe, waar ze de titel veroverde.

Bij het olympisch kwalificatietoernooi vorige maand in Turkije kon Fontijn de hoge verwachtingen nog niet waarmaken. Ze verloor in de eerste ronde als nummer één van de plaatsingslijst verrassend op punten van de ongeplaatste Ierse tiener Christine Desmond.

Bij hetzelfde toernooi in Samsun pakte Müllenberg zilver in de klasse tot 81 kilogram. Daarmee kwalificeerde de Tukker zich als eerste Nederlandse bokser sinds Barcelona 1992 voor de Olympische Spelen. Met Fontijn erbij heeft Oranje in Rio nu twee deelnemers aan het olympisch bokstoernooi.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.