Formule 1 toch terug naar oude kwalificatie

De raceteams in de Formule 1 hebben donderdag hun zin gekregen. Zij wilden niets liever dan het kwalificatiesysteem van vorig jaar terug na twee vrijwel mislukte sessies met het bekritiseerde afvalsysteem in Australië en Bahrein. Na urenlang overleg donderdag tussen de teambazen en de autosportfederatie FIA is besloten dat vanaf de Grand Prix van China op 17 april de oude opzet toch weer van kracht is.

Het nieuwe kwalificatiesysteem leidde bij de eerste twee GP-races tot flinke ergernis bij coureurs, teams en fans. De knock-outformule, waarbij in drie sessies steeds na negentig seconden de langzaamste rijder moest afhaken, leverde te weinig strijd en spanning op. Bovendien zorgde het nieuwe systeem voor onbegrip en verwarring bij het publiek.

Na de tweede Grand Prix afgelopen weekeinde in Bahrein besloten alle Formule 1-teams een gezamenlijke brief naar de FIA te sturen waarin de renstallen unaniem hun voorkeur uitspraken voor het oude systeem. Formule 1-baas Bernie Ecclestone en de FIA lieten in Bahrein nog weten dat een terugkeer naar de oude opzet, waarin de snelste tien auto's na twee sessies in de derde manche streden om poleposition, onbespreekbaar was.

Donderdag kwamen de F1-teams voorlopig als 'winnaars' uit de machtsstrijd, met één kanttekening: tijdens het seizoen zullen diverse partijen gaan onderzoeken of en hoe een nieuw kwalificatiesysteem vanaf 2017 alsnog kan worden ingevoerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.