Forum: Blijft Vak F terecht leeg?

FC fans steken voorafgaand aan de wedstrijd FC Groningen PSV op 27 oktober 2018 vuurwerk aan. Ffoto: Archief DvhN/Henk Jan Dijks

FC Groningen mag vanavond tegen FC Twente onschuldige supporters weren die in hetzelfde vak F zaten als de fans die tegen Ajax vuurwerk afstaken. Dat bepaalde de kortgedingrechter. Hoe wordt tegen die uitspraak aangekeken?

John de Wolf

,,FC Groningen laat zo wel de goeden onder de kwaden lijden. Je hebt tegenwoordig zoveel goede beveiligingscamera’s, er zijn zo ontzettend veel goede mogelijkheden om te traceren wie er rottigheid uithaalt, dat ik eigenlijk niet begrijp dat FC Groningen niet weet wie er vuurwerk heeft afgestoken.

 En als die jongens zich achter zonnebrillen en palestinasjaals verborgen houden, dan moet daar toch iets aan te doen zijn? Je mag tegenwoordig toch ook niet meer in een boerka lopen? Pak zo’n gastje direct op als hij zich onherkenbaar maakt, want dan is -ie blijkbaar iets van plan.

Bovendien vind ik dat FC Groningen zich niet te makkelijk moet verschuilen achter regelgeving van de KNVB. Je bent toch verdorie baas in eigen huis? Jij bepaalt toch als club wie er binnenkomt? Dat doet de KNVB toch niet?’’

John de Wolf speelde tussen 1985 en 1989 voor FC Groningen

Jan Brouwer

,,Ik heb er wel een beetje moeite mee dat supporters die niets hebben gedaan niet naar binnen mogen, terwijl ze er nota bene gewoon voor betaald hebben via hun seizoenskaart. Een voetbalclub moet echt met goede argumenten komen om mensen te weigeren. Dat mag niet willekeurig.

 De rechter heeft blijkbaar gevonden dat de argumenten van de FC voldoende waren, al snap ik niet hoe deze mensen onherkenbaar konden blijven. Camera’s kunnen tegenwoordig op elk klein detail in een stadion inzoomen.

En ik denk dat FC Groningen moet oppassen met het aan de leiband lopen van de KNVB. Ik kan me wel voorstellen dat omstanders die nu onschuldig worden gestraft, de volgende keer echt gaan ingrijpen als iemand vlakbij ze vuurwerk wil afsteken.’’

Hoogleraar Jan Brouwer is directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de RUG

Jan Boonstra

,,Ik vind het schandalig. Zo worden goede, trouwe supporters over één kam geschoren met dat tuig dat vuurwerk afsteekt.

Stel je voor dat er tegen FC Twente weer bommen worden gegooid. Dan kan het maar zo dat de KNVB bepaalt dat het hele stadion leeg moet blijven. Ik adviseer FC Groningen om nog beter te fouilleren en nog beter te controleren op vuurwerk. Want deze uitkomst is echt waardeloos. Tuig steekt vuurwerk af, FC Groningen moet een boete betalen en onschuldige supporters mogen het stadion niet in, terwijl ze gewoon betaald hebben voor hun kaart.

Echt waardeloos. En de club moet oppassen niet te veel de hielen van de KNVB te likken.’’

Jan Boonstra is supporter van FC Groningen en voorzitter van voetbalvereniging SC Stadspark

Marja Adema

,,Ik vind het vooral jammer dat mensen in de buurt van die raddraaiers niet hebben ingegrepen. Dat mis ik vaak: een stuk sociale controle.

 De mensen in de buurt van die jongens hadden toch kunnen ingrijpen? In die zin snap ik de maatregel wel, al is het lastig. FC Groningen moet wel beter controleren op vuurwerk, vind ik. Misschien zijn de camera’s van de club verouderd? Ik weet het niet.

Maar het is een feit dat nu de goede supporters de dupe zijn van een paar vuurwerkliefhebbers. En dat moet niet kunnen. Bij het Leekster Gala gebeurde in het verleden ook wel eens wat, maar ik heb gelukkig nooit de goede voetbalfans onder de kwade te hoeven laten lijden.’’

Marja Adema is voorzitter van het Leekster Voetbalgala

menu