In dit voetballoze tijdperk duiken bij gebrek aan actuele discussiestof overal lijstjes op met favoriete shirts, wedstrijden, elftallen, boeken en voetbaldocumentaires. Wij voegen er en element aan toe: wat is jouw eerste voetbalherinnering?

THIEMO MEERTENS

,,Dat was mijn allereerste wedstrijd als pupilletje van v.v. Gieten. Wij verloren die wedstrijd met 16-1 en ik maakte het enige doelpunt. Het was een solo van het ene doel naar het andere.

Ik was toen 10 jaar, want eerder mocht je destijds niet voetballen, dus dan hebben we het over het seizoen 1956/57. Het huidige complex van v.v. Gieten was net geopend, herinner ik mij. Thuis voetbal kijken was er in eerste instantie niet bij, wij kregen pas laat een tv.

Samen met mijn vader zag ik mijn eerste wedstrijd in een café in Eext, dat was de interland Nederland-Oostenrijk; of andersom. Het WK van 1958, met het debuut van Pelé, zag ik in de schuur van een televisiehandelaar bij ons in het dorp.’’

Thiemo Meertens (73) was voetbaltrainer bij profs en amateurs


JOSEPH OOSTING

,,Leuk man, zo’n vraag. Voor mij gaat het terug naar het Bargeres-toernooi, toen nog op de oude locatie aan de Kerkhoflaan. Als welpje van WKE kreeg ik nieuwe voetbalschoenen van mijn Oom Geert die toen volgens mij nog bij zijn ouders thuis woonde.

Quick, met zo’n schuimrubberen rand om de enkels. Ken je dat? Daar was ik super trots op. We wonnen dat toernooi en we kregen een hele grote beker, dat maakte veel indruk. Ik mocht toen qua leeftijd niet eens meedoen, herinner ik mij.

Ik voetbalde elke vrije seconde, altijd op het woonwagenkamp in Emmen, met een plastic bal die enorm striemde als je die tegen je blote been kreeg. Jong en oud door elkaar, je werd groot volgens de wetten van de straat.’’

Joseph Oosting (48) is assistent-trainer van Vitesse


WALTER WAALDERBOS

,,Poeh, dat was ruim 60 jaar geleden toen ik nog in Enschede woonde. Ik was 6 of 7 jaar toen ik voor mijn verjaardag mijn eerste leren bal kreeg, wat gelig van kleur en eentje met een veter er door. Ik was de eerste in de buurt met een leren knikker.

Na schooltijd speelden we op een veldje op 100 meter afstand van onze woning met de jongens uit de buurt, dat was dan 14 tegen 14 of zo. Na afloop smeerde ik de naden van de bal in met reuzel, dat haalde ik bij onze slager. Zo bleef de bal namelijk soepel.

Later ging ik spelen bij v.v. Phenix en met Pasen was er altijd het schoolvoetbaltoernooi in Enschede. Daar stond vaak 1500 man langs de lijn, mooie herinnering.’’

Walter Waalderbos (68) is oud-speler van FC Groningen


LESMOND PRINSEN

,,Mijn allereerste herinnering, als ik erover nadenk, was niet de leukste. Ik kon in de D’tjes bij Sport Vereent in Oldeberkoop al redelijk voetballen en tijdens een toernooi werd ik er als spits uitgeschopt.

Daardoor miste ik de finale en als troost kreeg ik toen van de organisatie de pechprijs. Trouwens, als heel klein jongetje heb ik denk ik 492.000 keer de buitenlamp van ons huis kapot geschoten. Dat vonden mijn ouders niet zo leuk. Maar het allermooiste was wel toen ik als 13-jarige Diego Maradonna zag spelen: het WK van 1986, Argentinië-Engeland met zijn magistrale solo.

Een jaar later debuteerde ik zelf in het eerste elftal, meteen met twee goals. De tegenstander probeerde mij overal te raken, toen heeft mijn vader mij uit het veld gehaald. Wat wás ik boos op hem.’’

Lesmond Prinsen (46) speelde als prof bij o.m. BV Veendam en FC Emmen

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport