Amysoft Lycurgus speelde bij het hervatten van de competitie meteen een topper tegen het Apeldoornse Dynamo. Na een enerverende wedstrijd verloren de Groningers met 3-1.

Het was vrijdag pas de eerste thuiswedstrijd van Lycurgus dit seizoen en de tweede in totaal. Dat had natuurlijk alles met corona te maken, waardoor de nog maar nauwelijks gestarte volleybalcompetitie de afgelopen maanden stillag. Vrijdag had bond Nevobo met het duel tegen Dynamo meteen een topper ingepland onder strikte veiligheidsregels. Er ontstpon zich een spannende strijd tussen beide titelkandidaten die uiteindelijk in vier sets (25-23, 23-25, 25-27 en 28-30) in het voordeel van Dynamo werd beslist.

Net wat scherper

Al had het balletje, als Lycurgus net wat scherper was geweest, net zo goed de andere kant op kunnen vallen. Want veel verschil was er niet tussen het team van de Groningse coach Arjan Taaij en dat van zijn Apeldoornse tegenstrever Redbad Strikwerda. Beide teams, die onlangs pas weer toestemming kregen om weer volledig te trainen, maakten er een spannend duel van. Dat daarbij mooie acties werden afgewisseld met de nodige fouten was niet verwonderlijk. Na lang gedwongen nietsdoen vanwege corona zijn de topvorm en het echte wedstrijdritme er natuurlijk nog niet.

Lycurgus-speler Dennis Borst hekelde het teveel aan fouten dat de Groningers in hun thuisduel maakte. ,,De fouten, die wij maakten en de onnauwkeurigheden in ons spel, gaven de doorslag in deze wedstrijd’’, analyseerde de aanvoerder. ,,We waren via de buitenkanten niet efficiënt genoeg. We sloegen te veel ballen op het blok, die zij vervolgens in het achterveld konden verdedigen. Daardoor kon Dynamo meteen weer een aanval opbouwen, die wij dan weer om onze oren kregen. Dat gebeurde ons te vaak, terwijl we verder zelf te veel fouten maakten. Dat deed Dynamo veel beter.’’

Machtige ace

In de eerste set keek Lycurgus lang tegen een achterstand aan, waarna de Groningers in de slotfase alsnog aan het langste eind trokken. Het was de hard severende Geoffrey van Gent, die de set tenslotte voor de thuisploeg binnensloeg. De Drent verzilverde het setpoint met een machtige ace.

In de tweede set leidde Lucurgus aanvankelijk, waarna het dit keer Dynamo was die over de langste adem beschikte. Auke van de Kamp, die geen gelukkige wedstrijd speelde, serveerde uit, waardoor de Apeldoorners op setpoint kwamen. Nadat Jerome Cross uitsloeg werd het 23-25 voor Dynamo en 1-1 gelijk.

Lang spannend

In de derde set bleef het lang spannend wie deze zou winnen. Maar de winst ging na een paar ongelukkige smashes van passer-loper Bennie Tuinstra naar Dynamo, dat onder anderen aantrad met oud-Lycurgus-speler Frits van Gestel. Bij een 2-1 achterstand moesten de Groningers de vierde set winnen om nog in de race te blijven. Het ging daarin tot het eind gelijk op. Lycurgus kreeg bij 26-25 een setpoint, maar zag de Apeldooners via een sterke Jeroen Rauwerdink weer gelijk komen. Via 28-28, 28-29 en 28-30 werd de laatste set en de wedstrijd door Dynamo gewonnen, nadat Van de Kamp voor Lycurgus in het blok sloeg.

Daarmee was de eerste nederlaag van Lycurgus een feit in het door corona geteisterde seizoen, dat via een halve competitie en daarna de play-offs wordt uitgespeeld.

Close game

Coach Taaij tilde niet zo zwaar aan het verlies. ,,Dit is de eerste wedstrijd die we sinds lange tijd weer speelden. Bij beide teams gingen daardoor dingen niet goed. Dynamo maakte net wat minder fouten. Al was het onderlinge verschil heel klein. Het ging om details. Er waren momenten dat wij misschien een puntje meer hadden kunnen pakken. Maar zij waren net wat zuiverder dan wij. Het was een close game tussen ons. En het zou me niet verbazen als dat de rest van het seizoen zo blijft. Maar het belangrijkste vandaag is dat we weer zijn begonnen. Er gebeurden genoeg dingen die beter kunnen. Dat is de realiteit. Vandaag valt het gewoon de verkeerde kant op voor ons.’’

Bij het duel, dat vanwege de belangstelling van de NOS als enige vrijdag al werd gespeeld, was natuurlijk geen publiek welkom. Om het aantal officials in de zaal te beperken waren er ook geen lijnrechters, wat soms nadelig leek voor Lycurgus. ,,Er was nog wel een belangrijke omstreden balletje, waardoor we in plaats van 1-2 achter 2-1 voor hadden kunnen staan. Met het is zoals het is. Ik ben blij dat we weer konden speelden. Het resultaat vind ik niet zo belangrijk vandaag’’, zei coach Taaij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport