Frodeno en Ryf op herhaling in Hawaii

De Duitse triatleet Jan Frodeno heeft zaterdag (plaatselijke tijd) zijn wereldtitel op de ironman geprolongeerd. De 35-jarige duursporter deed dat op Hawaii, de bakermat van de uitputtingsslag over 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen. Frodeno liep op de afsluitende marathon weg uit een kopgroep van zeven man en finishte in 8 uur, 6 minuten en 30 seconden.

De Zwitserse Daniela Ryf won evenals vorig jaar de wedstrijd bij de vrouwen. Ze legde de slopende afstand af in een parcoursrecord van 8.46.46 en had meer dan 23 minuten voorsprong op haar eerste concurrente. Dat was niet Yvonne van Vlerken. De Nederlandse favoriete gaf tijdens het looponderdeel de strijd op. Ze lag toen al op minuten achterstand.

Frodeno, de olympisch kampioen van 2008, was ruim 3 minuten eerder aan de finish dan zijn landgenoot Sebastian Kienle (8.10.02). Patrick Lange maakte er met zijn derde plaats (8.11.14) een volledig Duits podium van. ,,Ik heb nog nooit zo geleden. Ik ging door de hel'', zei de volledig uitgeputte winnaar aan de meet. Frodeno scherpte in juli nog het wereldrecord op de ironman aan tot 7.35.39.

Ryf was duidelijk na haar glorieuze optreden op Hawaii. ,,Dit was mijn best race ooit'', aldus de 29-jarige triatlete, die indruk maakte met een afsluitende marathontijd van 2.56.51. De Australische Mirinda Carfrae eindigde als tweede in 9.10.30, de Amerikaanse Heather Jackson werd derde in 9.11.32.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.