Froome brengt spanning in Vuelta terug

Chris Froome heeft de spanning in de strijd om de eindzege in de Ronde van Spanje vrijdag teruggebracht. De Britse wielrenner was vrijdag met afstand de beste in de tijdrit over 37 kilometer tussen Xabia en Calpe. Froome, de winnaar van de Tour de France, haalde liefst 2 minuten en 16 seconden af van zijn achterstand op de Colombiaanse rodetruidrager Nairo Quintana.

De Colombiaan was de tijdrit begonnen met een comfortabele marge van 3 minuten en 37 seconden richting zijn eerste belager Froome. Daarvan raakte hij meer dan de helft kwijt op het overwegend vlakke parcours langs de Costa Blanca. Zaterdag, op de voorlaatste dag van de Vuelta, staat nog een zware bergetappe op het programma. Na vier beklimmingen van de tweede categorie eindigt de rit op de Alto do Aitana. Froome gaat daar ongetwijfeld een poging doen om zijn resterende achterstand van 1.21 weg te poetsen.

,,Ik blijf ervoor vechten'', zei Froome. ,,Maar het zal moeilijk worden. Quintana heeft nog steeds meer dan een minuut voorsprong en bovendien een sterke ploeg om zich heen. We zullen zien.''

Froome ging furieus van start in de rit tegen de klok en had bij het eerste meetpunt, na 12,5 kilometer, al 47 seconden teruggepakt op Quintana. De Britse kopman van Team Sky snoepte daarna steeds meer af van zijn achterstand af. Hij schreef de tijdrit op zijn naam met een tijd van 46.33, bijna driekwart minuut sneller dan de Spanjaard Jonathan Castroviejo. Quintana werd elfde en hield de schade beperkt tot 2.16, waardoor hij zaterdag nog altijd met een redelijke voorsprong begint aan de laatste bergetappe.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.