Het debacle van afgelopen zaterdag in beeld. Donar verloor voor een uitverkocht Martiniplaza van Aris. In het wit de Donar-spelers Sean Cunningham, Thomas Koenis en Rienk Mast (vlnr). Foto: Jan Kanning

Gaat het seizoen voor Donar als nachtkaars uit?

Het debacle van afgelopen zaterdag in beeld. Donar verloor voor een uitverkocht Martiniplaza van Aris. In het wit de Donar-spelers Sean Cunningham, Thomas Koenis en Rienk Mast (vlnr). Foto: Jan Kanning

Het kon de afgelopen jaren niet op voor Donar, maar de Groningse basketballers lijken de hegemonie in eigen land kwijt te zijn. Hoe heeft het zover kunnen komen? Op zoek naar een verklaring.

Het leek een prima idee. Donar verlengde in het voorjaar van 2017 de contracten van verschillende sleutelspelers met meerdere seizoenen. Het was een betrekkelijke noviteit binnen het Nederlandse basketbal, waar het goed gebruik was om elk seizoen weer met een vreemdelingenlegioen te beginnen.

Zo werkt het nog steeds bij veel eredivisieclubs, maar Donar zag meerwaarde in het bij elkaar houden van de vaste kern die dat seizoen zo succesvol was. De beker werd gewonnen, het landskampioenschap volgde, dus tekende Drago Pasalic voor twee seizoenen, evenals Arvin Slagter. Ook Sean Cunningham en Jason Dourisseau zetten hun krabbels onder meerjarige verbintenissen. Ze waren toen al dertigers, maar de club zag voldoende perspectief.

Die visie werd in eerste instantie rijkelijk beloond. In 2018 volgde het meest succesvolle kalenderjaar uit de geschiedenis. Donar won nationaal met grote suprematie alle prijzen en reikte buiten de landsgrenzen tot een historische halve finale in de FIBA Europe Cup.

Geen handige zet

Toch moet je met de kennis van nu vaststellen dat het uitdelen van de langlopende contracten aan de oudere garde geen handige zet is geweest. Donar betaalt in het huidige, tot dusver tegenvallende en wisselvallige seizoen, onder meer de tol van een verouderde selectie die deels over de top is. Het is de 34-jarige Pasalic nog het meest aan te zien. Zijn opspelende rug is steeds vaker een kwelling voor de Kroaat.

Maar ook Slagter (33) en Dourisseau (35) zijn dit jaar (nog) niet de bepalende spelers van voorheen. Met het uitdelen van de meerjarige verbintenissen zetten de beleidsbepalers zich achteraf bezien met de rug tegen de muur. Er kon dit seizoen geen begin worden gemaakt met een noodzakelijke doorselectie en verjonging.

Het is niet de enige reden waarom het zwalkende Donar dit seizoen de bekerfinale al aan zijn neus voorbij zag gaan en het in de competitie met een magere vierde plaats moet doen. Ook de scouting van vers bloed is niet goed geweest. Jordan Callahan kon de uitzonderlijke pointguard van vorig jaar, Brandyn Curry, geen moment doen vergeten.

Ook de nieuwe spelers op de forwardpositie - eerst Jobi Wall, daarna LaRon Dendy - wisten niet te overtuigen. Op die plek hangt het nu af van Rienk Mast, maar het pas 17-jarige supertalent uit eigen kweek maakt inmiddels ook kennis met de harde wetten van de eredivisie. Hij wordt aangepakt als een volwassene en moet daar aan wennen.

Chemie binnen de groep lijkt te ontbreken

Het meest verontrustend op dit moment is misschien wel dat ook de chemie binnen de groep lijkt te ontbreken. De manier waarop international Shane Hammink zich bij tijd en wijle manifesteert wordt niet door iedereen geapprecieerd. De tussentijdse komst van Lance Jeter, ook nog niet de generaal die Donar zoveel succes bracht, heeft de machtsverhoudingen veranderd en het team niet altijd goed gedaan.

Verder is het een publiek geheim dat coach en spelers elkaar soms flink in de haren zitten en ook Dourisseau en Pasalic raakten onlangs, nota bene tijdens een wedstrijd, verwikkeld in een verhitte discussie met elkaar met wederzijds zichtbare ergernis.

Voor de duizenden Donar-fans is het te hopen dat de technische staf de neuzen alsnog dezelfde kant op krijgt en dat de spelers de komende weken hun routine en trots aanspreken om zaken alsnog ten goede te keren, om te beginnen vanavond in de thuiswedstrijd tegen Dutch Windmills. Ontbrandt het heilige vuur niet, dan zou na jaren van succes dit seizoen wel eens als een nachtkaars uit kunnen gaan.

menu