Gary Hekman wint schaatsmarathon in Groningen na sensationele finale: 'Ik heb negen levens verbruikt, maar had nog een tiende'

Gary Hekman komt als winnaar over de finish. Mats Stoltenborg en Sjoerd den Hertog zijn geslagen. Foto Neeke Smit

Gary Hekman zette zijn toch al succesvolle seizoen extra luister bij door zaterdagavond in Groningen de tiende schaatsmarathon van de KPN Marathon Cup te winnen.

Dat deed de bebaarde schaatser, die onlangs al Nederlands kampioen werd, ogenschijnlijk uit geslagen positie. Hekman reed de laatste ronden op enige afstand achter Mats Stoltenborg en Sjoerd den Hertog aan, die samen met hem het peloton op een ronde hadden gezet.

Pijp leek leeg

Stoltenborg en Den Hertog leken samen te gaan uitmaken wie er met de overwinning op het ijs van Kardinge aan de haal zou gaan. De pijp bij Hekman, die twee ronden voor het einde op zo’n tien meter van zijn beide medevluchters bleef hangen, leek leeg. Maar doordat Stoltenborg en Den Hertog elkaar de zege beslist niet gunden en weigerden vol door te rijden, kon Hekman vlak voor het einde van de race toch weer aansluiten.

Onvermoede krachten

Zoals het een echte sprinter betaamt, had Hekman nog onvermoede krachten om Stoltenborg en Den Hertog in de sprint kansloos te laten. ,,Ik heb negen levens verbruikt, maar had nog een tiende’’, zei een lachende Hekman.

Stoltenborg legde beslag op de tweede plek en werd uitgeroepen tot de strijdlustigste rijder, waarbij de uitreiking van de Jan Uitham-prijs hoorde. Den Hertog stond met brons op het podium.

menu