Said Bakkati in de Rotterdamse Kuip.

Geboren Groninger Said Bakkati is in zijn element als assistent bij Feyenoord

Said Bakkati in de Rotterdamse Kuip. Foto: DvhN

De geboren Groninger Said Bakkati (37) begon zijn carrière als profvoetballer bij SC Heerenveen. Als assistent-trainer bij Feyenoord keert hij donderdagavond voor de kwartfinale van de beker terug in het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen. ,,Intensiteit bepaalt alles.”

Of Said Bakkati even 300 Feyenoord-shirtjes wil signeren. De hele trainersstaf en alle spelers moeten deze middag na de lunch in de Kuip een krabbel zetten, speciaal voor de zakelijke en maatschappelijke ‘partners’ van de Rotterdamse club.

Als de klus geklaard is, neemt Bakkati plaats in het spelershome. Daar komt de selectie van Feyenoord normaal gesproken alleen nog op wedstrijddagen. Trainingscomplex 1908 is namelijk van alle gemakken voorzien.

Assistent-coach bij PEC Zwolle

Wie zag begin deze eeuw, toen hij bij SC Heerenveen weer eens de bal afsnoepte van een linksbuiten, een trainer in Bakkati? Hijzelf in elk geval niet. Het idee ontstond pas later, toen hij bij PEC Zwolle speelde. Hij werd er assistent-coach van zowel de B1 als de A1.

Bakkati was, toen hij bij Emmen belandde, assistent-coach van de D2 bij FC Groningen. En in zijn laatste seizoen als profvoetballer (2014-2015) trainde hij de C1 bij Emmen. Daarna ging het hard. Hij stapte met zijn hele hebben en houden ‘op de trainerstrein’.

Op die trein was Jaap Stam als hoofdtrainer steeds de machinist. Bakkati was als assistent de vaste conducteur: eerst bij Jong Ajax, toen bij Reading, vervolgens even bij PEC en dit seizoen aanvankelijk ook bij Feyenoord.

Sinds drieënhalve maand moet de geboren Groninger het in Rotterdam stellen zonder de man die hij ‘echt een grote trainer’ noemt. Het is bekend: Stam stapte na een matige start en in een bestuurlijk opzicht enorm turbulente tijd op bij Feyenoord. Bakkati mocht als enige van de technische staf blijven. ,,Feyenoord wilde me graag houden. Natuurlijk heb ik met Jaap overlegd. Ik heb nog steeds contact met hem.”

Veldtrainingen

Zijn werk is, met Stams opvolger Dick Advocaat en collega-assistenten John de Wolf en Cor Pot, in wezen niet veranderd. ,,Ik krijg veel verantwoordelijkheden.” Hij leidt vaak de veldtrainingen en ‘doet’ de hoekschoppen bij Feyenoord.

Had Heerenveen hem niet opgepikt in 2000, dan was hij wellicht nooit het trainersvak ingerold. Bakkati was een goede spits in de jeugd van het Groninger VVK, stapte over naar het grotere GVAV-Rapiditas en trainde mee bij FC Groningen. ,,Maar die club koos uiteindelijk voor iemand anders. Dat deed erg zeer.”

Niet lang daarna waren er meerdere clubs in hem geïnteresseerd. De keuze van Bakkati viel dus op Heerenveen. Hij sloot aan bij de A1, maar deed al snel een paar keer mee bij het tweede. In een wedstrijd tegen Heracles kwam hij als invaller binnen de lijnen. Voor het eerst was hij rechtsback. ,,Opkomen, verdedigen, agressief zijn. Het beviel me wel.”

Hij trainde ook vlot mee met de eerste selectie. ,,Leuk, maar op een gegeven moment speelde ik een paar maanden niet. Bij de A’ers niet omdat ik bij de beloften op de bank moest zitten, bij de beloften niet omdat ik met het eerste mee moest. Ik vertelde Foppe de Haan dat ik niet gelukkig was met die situatie. Foppe zei: ‘Vanaf nu zit je alleen nog bij ons’.” Bij het eerste dus.

Op 9 februari 2001 debuteerde hij tegen De Graafschap. ,,Ik hoorde ’s ochtends dat ik mee moest naar Doetinchem. Niemand vertelde me dat ik zou spelen. Na de warming-up zag ik mijn shirtje hangen in de kleedkamer. Er was geen tijd om zenuwachtig te worden. We wonnen met 0-1.” Na zijn laatste wedstrijd, bij Emmen, stuurde hij De Haan nog een berichtje om de oefenmeester te bedanken voor zijn debuut.

Heerenveen

Bakkati kwam tot 98 officiële duels in het Heerenveen-shirt. ,,Een mooie tijd. Ik heb nog in de UEFA Cup gespeeld, onder meer tegen Newcastle United. Thuis verloren we met 1-2, maar we kwamen op 1-0 door een doelpunt van Klaas-Jan Huntelaar.” Lachend: ,,Hij kreeg de bal van mij.” In januari 2006 vertrok Bakkati naar ADO Den Haag. ,,Heerenveen is de jaren erna ingekakt”, zegt hij. ,,Vroeger stond de club voor samen . Dat is minder geworden.”

De band met Heerenveen is niet verbroken. Zijn zoon Amar speelt er in de onder 13. ,,Ik zie hem natuurlijk niet zoveel voetballen, maar voor mij stond vroeger ook nooit iemand langs de kant. Mijn vader moest altijd werken, mijn moeder was thuis om op mijn zussen en broers te passen.” Zijn dochter Jasmina (14), net als Amar vwo-scholier, is talentvol hockeyster bij het Groningse GHBS. Op de dag van de wedstrijd Heerenveen-Newcastle kwam ze ter wereld.

Bakkati is in het bezit van het op een na hoogste trainersdiploma. Ambities als hoofdcoach heeft hij (nog) niet. ,,Ik voel me goed als assistent. Trainingen geven, wedstrijden van de tegenstander analyseren: daar geniet ik van. Ik hoef niet in de schijnwerpers, maar verwacht wel altijd honderd procent inzet van mezelf. En ook van de spelers. Intensiteit bepaalt alles.”

Dat geldt ook vanavond in Heerenveen, denkt hij. ,,We willen naar de halve finale, de manier waarop we dat voor elkaar krijgen maakt niet uit”, zegt hij.

menu