Een EK allround schaatsen zonder tienvoudig Europees kampioen Sven Kramer is niet voor stellen. Maar de Fries plaatste zich dit keer niet voor dit toernooi.

Sven Kramer (Jumbo-Visma) kan volgende maand op het EK allround niet zijn Europese titel verdedigen. De tienvoudig Europees kampioen liep op het WK Kwalificatie Toernooi plaatsing mis. Dat gebeurde na een slechte 1500 meter, waarop de 34-jarige Fries in 1.47,79 slechts 17de werd. Daardoor zag hij Marcel Bosker, de schaatser met Gronings-Drentse wortels, en provinciegenoot Marwin Talsma in de ranking voorbijkomen. Die twee gaan met de al geplaatste Nederlands kampioen allround Patrick Roest in het tweede weekeinde van januari in Thialf aan het EK allrond deelnemen.

Tijdens het WK Kwalicatie Toernooi in Heerenveen waren voor de schaatsers veel tickets te verdienen,. Zo mogen de eerste drie per afstand meedoen aan de WK afstanden en plaatsen de eerste vijf per afstand zich voor de eerste wereldbekerwedstrijden. Daarnaast werd er over de 5000 meter en de 1500 meter bij de mannen een klassementje opgemaakt, dat over plaatsing voor het EK allround besliste.

Geweldige vorm Patrick Roest

Pratrick Roest liet zondag op de 1500 meter weer zien in wat voor een geweldige vorm hij verkeert. Hij won in een snelle 1.43,79, terwijl op zaterdag ook al de 5000 meter in een nieuw baanrecord van 6.08,21 zijn prooi was geworden.

Kramer baalde weliswaar van het mislopen van plaatsing voor het EK allround, maar nam dat nuchter op. ,,Er is geen man overboord’’, reageerde de man, die jarenlang zijn stempel op het allroundschaatsen drukte. ,,Mijn 1500 meter is meestal alles of niets. Niet zomaar okay. Het was dit keer dus niets.’’ De Fries, die in zijn lange schaatscarrière ook negen keer wereldkampioen allround werd, was op de 5 kilometer achter Roest als tweede geëindigd. Daardoor mag hij ieder geval op ‘zijn afstand’ meedoen aan de WK afstanden.

Buffer

,,Ik was blij met mijn 5000 meter, maar ik had in het klassement voor een ticket voor het EK meer afstand van Bosker en Talsma moeten nemen’’, zei Kramer, ,,Als mijn buffer wat groter was geweest, had mijn slechte 1500 meter wellicht niet dit gevolg gehad. Maar ik doe nu wel mee aan de WK afstanden. Dat is belangrijker dan het EK allround.’’ Volgens hem is allrounden door de jaren heen moeilijker geworden. Schaatsers moeten zich op bepaalde afstanden specialiseren om de belangrijkste prijzen, zoals op de Olympische Spelen, te kunnen winnen. Vandaar dat Kramer veel meer energie is gaan steken in de 5000 meter en minder in de 1500 meter.

,,Ik ben een allrounder in hart en nieren’’, zei Kramer, ,,maar je ziet dat alle afstanden steeds sterker worden bezet. Ik kan niet op elke afstand alle ballen in de lucht houden. Patrick (Roest, red.) kan dat nu wel. Maar mijn corebusiness is de 5 kilometer en daarop heb ik nog nooit steken laten vallen. Daar maak ik me ook geen zorgen over.’’

Vrolijker Marcel Bosker

Het gezicht van de gedeeltelijk in Ten Boer opgegroeide Marcel Bosker stond gisteren na de 1500 meter een stuk vrolijker dan zaterdag na zijn 5 kilometer., waarop hij als vijfde eindigde. Dat leverde de schaatser van Jumbo-Visma slechts een ticket voor de wereldbekers op. ,,Meedoen in de B-groep tijdens de World Cups, daar zit ik niet op te wachten. Ik ga wel rijden, want het is mijn werk. Maar ik had me willen plaatsen voor de WK afstanden’’, klonk het met een gezicht dat op onweer stond.

Nadat Bosker zich zondag op grond van het klassement over 5 kilometer en 1500 meter zich wel voor het EK allround plaatste kon er weer een glimlach af. ,,Gelukkig kan ik nu wel aan het EK meedoen. Dat was het hoogste dat ik nog kon halen. Heel zuur dat het op de 5000 meter niet lukte. Dat was wel een klap. Ik ben nooit zo chagrijnig geweest.’’

Louis Hollaar

Het gezicht van Louis Hollaar straalde. De schaatser, die net voor nog een seizoen bij het Groningse Team IKO heeft bijgetekend, plaatste zich met een vijfde plek op de 1500 meter voor de eerste World Cups. Dat deed hij met een nieuw persoonlijk record van 1.45,24. Tijdens het toernooi regende het persoonlijke records, wat behalve aan de lage luchtdruk zeker ook te danken was aan de uitstekende ijsvloer die de ijsmeesters in Thialf hadden neergelegd.

De tickets voor de WK afstanden waren op de 1500 meter dus voor Roest, Thomas Krol en Kjeld Nuis. Op de 5000 meter voor Roest, Kramer en Jorrit Bergsma, terwijl Kai Verbij, Dai Dai N’tab en Ronald Mulder, die in die volgorde eindigden, op het WK uitkomen op de 500 meter. De Groningse IKO-sprinter Lennart Velema werd vijfde op de kortste sprintafstand en mag net als Hein Otterspeer wereldbekers gaan rijden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport