Geen EU-boetes voor Nederlandse voetbalclubs

Landskampioen PSV en NEC, Willem II, FC Den Bosch en MVV hebben geen illegale overheidssteun ontvangen. De Europese Commissie sluit het onderzoek, waarmee de dreiging van miljoenenbetalingen voor de voetbalclubs voorbij is.

,,In deze zaken hebben wij vastgesteld dat de staatssteunregels werden nageleefd", lichtte EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) maandag in Brussel het besluit toe.

De commissie begon in 2013 in Nederland een onderzoek naar financiële steun bij vijf gemeentes. Zo kocht Eindhoven in 2011 voor bijna 48,4 miljoen euro de voetbalgronden van de club en gaf deze in erfpacht weer aan PSV terug. Vestager erkent dat deze grondtransactie marktconform was. Ook de gemeentes Nijmegen (NEC; 2,2 miljoen), Maastricht (MVV; 3,55 miljoen), Den Bosch (3,05 miljoen) en Tilburg (Willem II; 2,4 miljoen euro) steunden hun plaatselijke clubs maar worden vrijgepleit van concurrentieverstoring.

Voordelen

In Spanje daarentegen hebben zeven clubs ,,oneerlijke voordelen ten opzichte van andere clubs genoten”, aldus Vestager.

Real Madrid moet de 18,4 miljoen euro terugstorten die de stad Madrid bij een grondtransactie aan overwaarde betaalde. Voor Valencia, Hercules en Elche bedraagt de schade respectievelijk 20,4 miljoen, 6,1 en 3,7 miljoen euro. Dat zijn de goedkope leningen die ze volgens Vestager ten onrechte van de stad Valencia hebben ontvangen.

Belasting

Real Madrid, FC Barcelona, Athletic Bilbao en Atletico Osasuna hebben volgens de commissie twintig jaar lang te weinig belasting betaald omdat ze als non-profitorganisaties werden behandeld. De Spaanse belastingdienst moet dit terugdraaien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.