Als de laatste reguliere competitiewedstrijd van FC Groningen een voorbode was voor de play-offs, dan kunnen de spelers de koffers alvast gaan pakken voor hun vakantie. Met een uitgekleed elftal legden de noorderlingen een zwakke partij op de mat tegen een uitgeblust PEC Zwolle. Het werd 1-0 door een eigen doelpunt van Ko Itakura.

Op papier had de laatste reguliere competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle nog van waarde kunnen zijn voor FC Groningen. Vooraf lag bij een overwinning de zesde plaats nog in het verschiet, waarbij de noorderlingen wel afhankelijk waren van de uitslag van het duel tussen FC Utrecht en PSV. Het was niet alleen voor de geschiedschrijving een mooie eindklassering geweest, het had ook nog eens thuisvoordeel op kunnen leveren in de eerste ronde van de play-offs.

loading  

Geen onnodige risico’s

Danny Buijs hechtte aan dat alles ogenschijnlijk weinig waarde. De trainer had al aangekondigd geen onnodige risico’s te nemen met spelers en sommige jongens ook uit voorzorg rust te geven voor de belangrijke week die wacht. Of het wijsheid is of niet, het leidde er in ieder geval toe dat er negen spelers ontbraken in de selectie van FC Groningen. Bart van Hintum en Mike te Wierik waren geschorst, Damil Dankerlui, Wessel Dammers, Gabriel Gudmundsson, Arjen Robben, Alessio Da Cruz, Kian Slor en Joel van Kaam ontbraken om andere redenen op het wedstrijdformulier. Het leverde Leonel Miguel een basisplaats op. De 20-jarige verdediger, die na dit seizoen vertrekt bij FC Groningen, maakte zijn eerste minuten in de eredivisie.

Verder namen Ramon Lundqvist en Paulos Abraham, die vorige week nog in de basis stonden, plaats op de bank. Daar kregen ze gezelschap van vier, bij het grote publiek nog onbekende jongelingen. De 16-jarige Thijmen Blokzijl is een centrale verdediger en kon bij een invalbeurt de jongste debutant ooit worden bij de Trots van het Noorden. Hij zou die ereplaats dan overnemen van Richairo Zivkovic, die acht dagen ouder is, maar Buijs liet zich niet tot het mijlpaaltje verleiden. Björn Meijer (18), die als enige nieuwkomer nog wel mocht invallen, staat te boek als een aanvallend ingestelde linksback, Luciano Valente (17) en Tika de Jonge (18) zijn aanvallers. De Jonge maakte vorig jaar de overstap van NAC Breda naar FC Groningen.

Vrolijke boel

De talenten hadden er wellicht nog een vrolijke boel van kunnen maken in Zwolle, de basisklanten deden dat niet. De wedstrijd in Zwolle was het aanzien nauwelijks waard. De thuisclub speelde sowieso nergens meer voor, wat de ploeg van trainer Bert Konterman ook was aan te zien. FC Groningen schakelde eveneens een paar versnellingen terug en wist ook nauwelijks iets te creëren waar de voetballiefhebber enthousiast van wordt. In de eerste helft gebeurde er aan de zijde van de noorderlingen niets noemenswaardigs, terwijl PEC de dadendrang beperkt hield tot twee schoten.

Na rust kwam FC Groningen met iets meer pit uit de kleedkamer. Het leidde tot een goede kans van Mo El Hankouri uit een aanval die de vleugelaanvaller zelf opzette, maar toen het op een schot aankwam vloog zijn inzet voorlangs. Ook Jörgen Strand Larsen probeerde het namens de Groningers met een schot, maar de nog steeds uitgeblust ogende Noorse spits wist de bal ook niet tot een treffer te promoveren.

Lange zit

Ook voor analist Marnix Kolder was het een lange zit. ,,Er zit geen enkele verrassing in. Ja, Buijs pakte een kaart in de eerste helft wegens aanmerkingen op de leiding. Maar het was ook gewoon een overtreding op El Hankouri. Hij wordt gewoon neer geschopt. En je kent Buijs, toch? Die is niet zo snel bevriend met de arbitrage. Ook niet echt een verrassing dat hij commentaar geef, dus.”

Tegen het scheiden van de markt kreeg PEC Zwolle toch nog de overwinning in de schoot geworpen. Eén van de spaarzame aanvallen van de thuisclub leidde tot een eigen doelpunt van Ko Itakura. Het paste perfect in het wedstrijdbeeld. Het was een middag om snel te vergeten en een generale repetitie doe hopelijk geen opmaat is voor de play-offs.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen