Geen medaille voor Kromowidjojo op 100 vrij

Zwemster Ranomi Kromowidjojo uit Sauwerd heeft op de Olympische Spelen naast de medailles gegrepen op de 100 meter vrije slag. Ze werd vijfde in 53,08 seconden.

Kromowidjojo moest haar status als olympisch kampioene op het koninginnennummer afstaan aan twee nieuwkomers: de Amerikaanse Simone Manuel en de Canadese Penny Oleksiak. Beiden finishten in 52,70 seconden. Het brons was voor de Zweedse Sarah Sjöström (52,99).

Kromowidjojo moest ook de Australische Bronte Campbell (53,04) voor zich dulden, wier favoriete zus Cate teleurstelde met 53,24 (zesde). De 25-jarige Groningse veroverde vier jaar geleden in Londen het goud op de 100 vrij en won vervolgens ook de 50 vrij. Vanaf vrijdag verdedigt ze haar titel op de kortste afstand in het Estádio Aquático Olimpico van Rio de Janeiro.

Geen favoriet

'Kromo' ging de eindstrijd zeker niet als favoriete voor het goud in. Die status was voor Cate Campbell, sinds vorige maand de houdster van het wereldrecord met 52,06. Kromowidjojo ging nog nooit zo hard, verre van dat zelfs. Sinds haar gouden race in Londen kwam ze nooit meer aan de 53,00 waarmee ze toen olympisch kampioene werd. De zwemkoningin van Londen maakte moeilijke jaren door, waarin ze twee keer van coach wisselde en het plezier in zwemmen een tijdje helemaal kwijt was. Pas de laatste anderhalf jaar, onder haar nieuwe coach Patrick Pearson, kwam de focus terug.

Het moest in Rio leiden tot de perfecte race,  zoals ze zelf al die tijd riep. ,,Op de Spelen sta ik er'', zei 'Kromo' steeds. ,,En dan kunnen er gekke dingen gebeuren.'' Dat bleek donderdag, kort voor middernacht in Brazilië, wel tijdens de finale die uitdraaide op een sensatie. Het leverde de Nederlandse echter niet de gedroomde medaille op.

Verwonderd

Kromowidjojo blikte na afloop enigszins verwonderd terug op de race. ,,Dit was zo'n rare finale met zo'n bizarre uitslag. Het lag heel dicht bij elkaar.''

Haar tijd stemde haar best tevreden, al baalde ze dat ze net geen brons kon pakken. ,,Dit was 'by far' mijn snelste race in jaren. Ik zwem nagenoeg dezelfde tijd als vier jaar geleden. Alleen word ik daar nu vijfde mee, net niet genoeg voor brons. Maar op zich kan ik hier wel mee leven. Ik heb alles gegeven. Negenhonderdste van een medaille. Het bewijst dat er heel rare dingen kunnen gebeuren, dat zijn de Spelen.''

50 meter

Het geeft hoop voor de 50 vrij, de afstand waarop ze vanaf vrijdag haar titel verdedigt. ,,Eerst de series overleven, dan proberen de halve finales goed te doen. En dan in de finale alles geven. We zullen zien wat dat dan oplevert.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.