Gehavend FC Emmen gaat vol voor de winst, maar wacht met SC Heerenveen een ploeg met spirit

De opstelling. Illustratie: Rob Hesseling

FC Emmen zet zich schrap voor de ontmoeting bij en tegen SC Heerenveen. In jacht op de eerste overwinning moeten de Rood-Witten het in Friesland stellen zonder de steun van een aantal waardevolle krachten.

Anco Jansen strompelde zondag in de eigen Oude Meerdijk tegen Fortuna Sittard (2-2) in de 65ste minuut met een verbeten blik op zijn gezicht van het veld. De Zwolse vleugelaanvaller had toen al een kwartier lang last van zijn knie, waarvoor hij uiteindelijk toch het hoofd moest buigen. Lukkien: „Door die pijn ga je op zo’n moment net wat anders lopen en krijg je op andere plekken pijntjes. Die bijpijntjes zorgden ervoor dat-ie deze week niet veel heeft kunnen trainen. Anco zou in theorie tegen Heerenveen kunnen beginnen, maar dat is een onverantwoord risico dat we niet willen nemen.”

Rugblessure

FC Emmen moet het zaterdagavond naast Anco Jansen ook doen zonder Ricardo van Rhijn en Marko Kolar. Van Rhijn had zijn invaloptreden tegen Fortuna Sittard weliswaar goed doorstaan, maar liep afgelopen week thuis een rugblessure op. De verdediger heeft eveneens niet volwaardig kunnen trainen. Mede daarom start Nick Bakker wederom op zijn oude vertrouwde linker centrale verdedigerspositie. Kolar, de spits die in de eerste wedstrijden van dit seizoen vaak als linkervleugelaanvaller werd gebruikt, is al een tijdje geblesseerd. Het doel was hem fit te krijgen voor Heerenveen-uit, maar het herstel duurt langer dan gedacht. „We hebben denk ik nog een weekje nodig om dat voor elkaar te krijgen”, voorspelt Lukkien.

Door de afwezigheid van Anco Jansen verhuist Sergio Peña met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid naar de linkerflank. Vanaf die positie zal hij een vrije, zwervende rol krijgen. Normaal gesproken staat de Peruaanse smaakmaker geposteerd als aanvallende middenvelder. Die rol zal tegen de Superfriezen hoogstwaarschijnlijk worden ingevuld door Hilal Ben Moussa, laat Lukkien doorschemeren. De trainer is tevreden over de middenvelder en acht hem geschikt om het aanvalsspel van FC Emmen mede vorm te geven.

Ploeg gaat voor niets minder dan winst

Met SC Heerenveen wacht de Emmenaren een ontmoeting met de nummer zes van de eredivisie. Vorig seizoen kon dit affiche in het Abe Lenstra Stadion wegens het coronavirus geen doorgang vinden. De laatste editie in Friesland vond daarom plaats in het seizoen 2018-2019 en eindigde in 1-1. Hoewel FC Emmen, bivakkerend op de veertiende plek, zaterdag ongetwijfeld een punt zou koesteren, gaat de ploeg volgens Lukkien voor niets minder dan winst. Het zou in dat geval de eerste overwinning van het seizoen zijn, nadat de laatste drie wedstrijden in een gelijkspel eindigden.

„Ondanks de (matige, red.) voorbereiding is Heerenveen rustig gebleven”, oordeelt Lukkien. „Van het geld dat ze ontvingen voor Ejuke hebben ze een aantal goede spelers gehaald. De belangrijkste blikvangers van het elftal zijn natuurlijk Veerman, Veerman en Van Bergen. Overigens zonder de anderen te kort te willen doen. Ze hebben spirit en er zit een goed idee achter. Beide ploegen willen voetballen, de ruimtes zoeken. Dat betekent dat er ook ruimtes worden gelaten. Ik verwacht daarom een open wedstrijd.”

Nieuws

Meest gelezen

menu