Alessio Da Cruz viert samen met Sergio Padt de 3-0 van FC Groningen.

FC Groningen zet ADO achteloos opzij

Alessio Da Cruz viert samen met Sergio Padt de 3-0 van FC Groningen. Foto: Cor Lasker

Zoals het een echte subtopper betaamt zette FC Groningen laagvlieger ADO Den Haag bijna achteloos opzij. Het werd dinsdagavond 3-0 in het Hitachi Capital Mobility Stadion met doelpunten van Ramon Pascal Lundqvist, Jørgen Strand Larsen en Alessio Da Cruz.

Danny Buijs heeft de laatste weken met steeds meer zieken, zwakken en misselijken te maken binnen zijn toch al iets te smalle selectie. De wedstrijd tegen ADO Den Haag vormde een voorlopig dieptepunt voor de trainer.

De vaste basisklanten Ahmed El Messaoudi en Azor Matusiwa haalden het wedstrijdformulier überhaupt niet vanwege blessures. Patrick Joosten, die ook maar blijft sukkelen, haakte tijdens de warming up af en Damil Dankerlui en Mike te Wierik begonnen als wissel.

Fantasieopstelling

Het gevolg was dat Buijs een fantasieopstelling uit de hoge hoed moest toveren tegen de nummer zestien van de eredivisie, waarin vaste bankzitters als Miguel Angel Léal, Ramon Pascal Lundqvist en Tomas Suslov weer eens aan de aftrap stonden. Ook voor Bart van Hintum was, in tegenstelling tot afgelopen weekend tegen Vitesse, een plekje ingeruimd in de Groningse basiself.

Analist Jan Mennega kende op voorhand weinig mededogen met de keuzebeperkingen van Buijs. ADO Den Haag zou ondanks de personeelsschaarste geen probleem moeten vormen voor FC Groningen, zo schatte de oud-spits van de Trots van het Noorden vooraf in.

,,Ze zijn gewoon aan hun stand verplicht om dit soort wedstrijden te winnen. FC Groningen heeft veel meer kwaliteit en zeker met het oog op de ranglijst is het belangrijk om tegen tegenstanders van dit kaliber de punten te pakken. Tenminste, als je mee wilt blijven doen in de subtop.”

Kansen in eerste helft schaars

De analist werd op zijn wenken bediend. Niet dat zich een spetterend duel aandiende waar de vonken vanaf vlogen, de kansen waren zeker in de eerste helft schaars, maar FC Groningen was wel duidelijk soeverein aan ADO.

In aanvallend opzicht hadden de noorderlingen weinig tot niets te duchten van de arme Hagenaars, bij wie nog weinig te merken was van de liefst zes versterkingen die voor lijfsbehoud moeten zorgen in de residentie.

Het wachten was op de openingstreffer van FC Groningen. Na tien minuten diende zich daar de eerste mogelijkheid voor aan na een prachtige dieptepass van Bart van Hintum.

Ook het vervolg was goed met een strakke, lage voorzet van Mo El Hankouri, maar voor het doel was ADO-verdediger Milan van Ewijk net iets eerder bij de bal dan Alessio Da Cruz.

Lundqvist vrije trappen-specialist

Zoals gezegd bleef het aantal kansen aanvankelijk beperkt, maar met Lundqvist had FC Groningen wel een vrije trappen-specialist in de gelederen. Daar trok de thuisclub vol profijt van.

Na een overtreding op Da Cruz meldde Lundqvist zich in de 18de minuut aan de zijkant van het strafschopgebied. Met een schitterende uithaal met zijn rechter boogde de Zweed de bal over de Haagse doelman Luuk Koopmans heen: 1-0.

Kort voor rust lukte het Lundqvist, die een prima partij speelde op het middenveld, bijna voor de tweede keer, maar deze keer zag hij zijn vrije trap rakelings over de lat scheren.

Vijf minuten later werd de marge alsnog twee, toen de zich steeds nadrukkelijker manifesterende vleugelverdediger Gabriel Gudmundsson de brommer aanslingerde op links, iedereen voorbij liep en een perfecte voorzet afleverde. Spits Jorgen Strand Larsen hoefde er bij de tweede paal alleen nog maar zijn hoofd tegenaan te zetten. Het was alweer het achtste doelpunt van de Noor.

ADO rijp voor de slacht

ADO was rijp voor de slacht. De Groningers kregen er ook de kansen en de mogelijkheden voor in de tweede helft, maar lieten ADO nog lang in leven. Alessio Da Cruz deelde halverwege de tweede helft de doodsteek uit. De flankenflitser dribbelde het vijandelijke strafschopgebied in, waar hij met een wreefschot Koopmans verschalkte.

Daarmee was het duel definitief gespeeld, al was er van een echte wedstrijd de hele avond geen sprake. Buijs haalde nog een paar wissels van de bank. Mennega toonde begrip. ,,Heel begrijpelijk wat ze deden’’, oordeelde de analist. ,,FC Groningen spaarde zijn krachten en speelde de wedstrijd uit door zo min mogelijk energie te verspillen. Ook daarmee was het geen probleem om het duel over de streep trekken. ADO was geen partij voor Groningen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu