Gewezen shorttracker Mark Prinsen wint in Zevenhuizen

Mark Prinsen wint in Zevenhuizen voor onder anderen Sybren Welling. Rudie Ottens

De tweede wedstrijd van de Wielermeerdaagse Noordenveld/Westerkwartier kende woensdagavond een enerverend verloop. Mark Prinsen won in Zevenhuizen.

Met de inwoner van Heerenveen, die in Meppel werd geboren, kreeg de koers een bijzondere winnaar. Prinsen ging tot een paar geleden nog door het leven als een fulltime shorttracker die met onder anderen Sjinkie Knegt in de rondte reed. Maar nadat bondscoach Jeroen Otter hem niet selecteerde voor de Olympische Spelen smeet Prinsen gefrustreerd zijn shorttrack-schaatsen in een hoek om ze niet meer aan te raken. Hij schoolde zich om tot wielrenner en wordt in deze tak van sport meer en meer succesvol.

Omloop van Bedum

Zo was Prinsen voor Zevenhuizen eerder al de sterkste in de Omloop van Bedum. In de tweede wedstrijd van de Wielermeerdaagse klopte hij aan de meet zijn drie medevluchters. Sybren Welling uit Heiloo, die eerder de lont in het kruitvat had gestoken, werd tweede, terwijl Daan Besteman uit Groningen als derde over de finish kwam.

Karsten Veen uit Westerlee greep van de vluchters net naast het podium. Op zo’n 15 seconden volgde het peloton, dat nog uit zo’n 35 man bestond. Martijn Dijkstra uit De Knipe won de sprint van de grote groep, van wie onder anderen Rick Ottema, Wim Stroetinga, Peter Merx, Ronald Kruijer – winnaar in Nieuw-Roden – , Adrie Lindeman, Johan Knol en Ruben Hoekstra deel uitmaakten.

Gele leiderstrui

Hoekstra raakte zijn gele leiderstrui kwijt aan winnaar Prinsen, die daarvoor onderweg voldoende punten bij sprints en doorkomsten had verzameld. Lindeman behield de zwarte trui voor de meeste doorkomstpunten over twee wedstrijden.

De wedstrijd voor elite, beloften en amateurs werd vanaf het begin hard gemaakt. Op sommige stukken op het parcours stond een stevige wind die er onder meer voor zorgde dat het grote peloton in drie stukken brak.

Niet gesloten

Dat beeld bepaalde lang de koers totdat de tweede groep samensmolt met de voorste twintig renners. Maar ook dit peloton van nu zo’n veertig man hield de gelederen niet gesloten. Meerdere renners schudden aan de boom en probeerden te ontsnappen. Dat lukte Welling, die snel gezelschap kreeg van Prinsen, Besteman en Veen.

Hoewel de achtervolgende groep in de slotronden wat van de opgelopen achterstand afsnoepte en dichtbij kwam, behield de kopgroep voldoende voorsprong om het voor de zege onderling uit te vechten.

Willemiek Meinders

Bart Hoolwerf, net als vele anderen in het peloton eigenlijk marathonschaatser, eindigde maandag in Nieuw-Roden nog als derde, maar stapte in Zevenhuizen wegens ziekte voortijdig af.

Bij de vrouwen won Willemiek Meinders uit Meppel de sprint van een kopgroep van vijf. Wendy Oosterwoud uit Ureterp werd tweede, terwijl Janieke Kalsbeek uit Leeuwarden derde werd. Gevolgd door Nynke Pellikaan (Den Andel) en Mathea Neijmeijer. ,,Het ging in de sprint eigenlijk wel gemakkelijk. Ik lag een stuk voor. Ik had dat niet verwacht. De anderen hadden ploegmaats en ik zat alleen’’, zei Meinders. Rixt Hoogland behield haar gele leiderstrui.


menu