Giri vrijwel kansloos na twaalfde remise

Giri vrijwel kansloos na twaalfde remise ANP

Schaker Anish Giri is na zijn twaalfde remise op vrijdag vrijwel kansloos voor de winst in het kandidatentoernooi. De Nederlandse grootmeester is in Moskou op 6 punten beland. Met nog twee rondes voor de boeg delen de Rus Sergej Karjakin en de Amerikaan Fabiano Caruana de leiding met 7 punten. De Indiër Viswanathan Anand is derde met 6,5 punten.

De 21-jarige Giri is de jongste onder de acht wereldtoppers die in Moskou om de eindzege in het kandidatentoernooi spelen. De winnaar krijgt het recht de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen uit te dagen. Deze tweekamp is in november in New York.

Giri maakte er vrijdag tegen de Rus Peter Svidler een lange zit van. Na 85 zetten besloten de twee schakers elkaar de hand te schudden en remise overeen te komen.

Karjakin verloor in de elfde ronde nog van Anand, maar hij kwam sterk terug met een zege op de Bulgaar Veselin Topalov. Het was zijn derde overwinning in Moskou. Anand ging in ronde twaalf ten onder tegen de Amerikaan Hikaru Nakamura en leverde daardoor zijn koppositie in. Nakamura had na vijftien zetten de Indische grootmeester al in verloren positie gezet. Caruana deelde het punt met de Armeniër Levon Aronian.

menu