Maurits Noorda op de golfbaan in Glimmen Foto: Jaspar Moulijn

Golfcompetitie start zaterdag met een noordelijke broedertwist

Maurits Noorda op de golfbaan in Glimmen Foto: Jaspar Moulijn

De golfcompetitie in de hoofdklasse gaat zaterdag van start met een onvervalste noordelijke broedertwist. De mannen van de Noord-Nederlandse Golf & Country Club (NNG&CC) uit Glimmen en De Gelpenberg uit Aalden treffen elkaar op de baan van de Rosendaelsche Golfclub in Arnhem.

De Noord-Nederlandse doet al jarenlang haar naam eer aan. Ze maakt de dienst uit in het golfen in de noordelijke provincies en komt met haar competitieteams al geruime tijd uit op het hoogste nationale golfpodium.

Dit jaar krijgt de golfclub uit Glimmen daar gezelschap. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Niet alleen De Gelpenberg promoveerde vorig seizoen, bij de vrouwen van De Semslanden kon de vlag eveneens in top. Het team van de zusjes Karin en Lianne Jansen neemt het zaterdag op tegen de Wouwse Plantage. De vrouwen van de Noord-Nederlandse komen in de competitieouverture niet in actie.

'Rivaliteit maakt 't extra leuk'

De meest interessante krachtmeting op de eerste wedstrijddag is die tussen de mannen van de Noord-Nederlandse en De Gelpenberg. ,,Ze zullen er ongetwijfeld gebrand op zijn tegen ons een stunt uit te halen’’, veronderstelt Maurits Noorda. ,,Maar’’, voegt de teamcaptain van de Noord-Nederlandse er in één adem aan toe, ,,wij willen absoluut niet van De Gelpenberg verliezen.’’

Alex van Gelderen, de teamcaptain van De Gelpenberg, geeft aan dat hij en zijn ploeggenoten uitkijken naar de eerste competitieronde. ,,Dat we beginnen tegen de Noord-Nederlandse is leuk. En dat er wat rivaliteit is tussen beide clubs maakt het extra leuk. Ik ben ervan overtuigd dat wij die wedstrijd kunnen winnen. Lukt dat daadwerkelijk, dan zou dat een vliegende start voor ons zijn in de hoofdklasse.’’

Om in het Noorden met een team op goed niveau te kunnen blijven golfen vindt Noorda twee noordelijke teams in de hoofdklasse ‘eigenlijk teveel van het goede’. ,,Het is natuurlijk hartstikke leuk voor De Gelpenberg dat ze gepromoveerd zijn en ik vind het ook hartstikke knap dat ze gepromoveerd zijn, maar ik denk dat we met één noordelijk team beter kunnen presteren dan met twee teams. Ik zeg daarom: bundel de goede spelers. Maak er één sterk team van. Er zijn te weinig goede spelers in het Noorden om met twee teams in de hoofdklasse te kunnen blijven spelen.’’

Vrouwen mikken op titel

Van Gelderen zegt het met Noorda eens te zijn over de ‘golfmarkt’ in Noord Nederland. ,,Die is niet zo groot. Je kunt daardoor in elkaars vaarwater komen. Maar zes goede spelers bij hun en zes bij ons, dat moet toch te doen zijn. En met twee noordelijke teams in de hoofdklasse is natuurlijk ook wel leuk. Voor ons is het een uitdaging om erin te blijven. We gaan er gewoon voor.’’

De vrouwen van de Noord-Nederlandse hebben grote plannen. Zij mikken op deelname aan de kruisfinales om het Nederlands kampioenschap voor clubteams op 25 en 26 mei op De Stippelberg. ,,We hebben allemaal het weekeinde van de kruisfinales al vrijgehouden’’, laat teamcaptain Willemijn Schonewille weten.

Om zich voor de kruisfinales te kunnen kwalificeren moeten de vrouwen van de Noord-Nederlandse in hun poule bij de eerste twee eindigen. ,,Op papier zijn wij sterker dan vorig seizoen’’, denkt Schonewille. Lachend: ,,Het ziet er dondersgoed uit.’’ Haar team heeft zich versterkt met Marit Harryvan (keerde terug na een verblijf in Amerika) en Martien Schipper, die vorig seizoen nog uitkwam voor De Semslanden.

Voor De Semslanden is handhaving de doelstelling. En dat wordt een hels karwei, weet teamcaptain Karin Jansen. ,,Ten opzichte van vorig jaar hebben wij een verzwakt team in plaats van een versterkt team’’, zegt zij, doelend op het vertrek van Schipper.

menu