Teamcaptain Willemijn Schonewille van de Noord-Nederlandse slaat af. Foto: Jan Kanning

Golfsters van de Noord-Nederlandse mogen toch nog hopen op kruisfinales om Nederlandse titel

Teamcaptain Willemijn Schonewille van de Noord-Nederlandse slaat af. Foto: Jan Kanning

De vrouwen van de Noord-Nederlandse hadden zich er al bij neergelegd: na de 14-4 nederlaag tegen de Noordwijkse waren de kruisfinales om het Nederlands kampioenschap onbereikbaar geworden. Maar ineens was er toch weer hoop.

Teamcaptain Willemijn Schonewille van de Noord-Nederlandse Golf en Country Club stond al onder de douche toen ze vernam dat koploper Koninklijke Haagsche met 12-6 had verloren van Princenbosch. ,,Ik dacht: dit is interessant. Hebben we toch nog een kans ons te plaatsen voor de kruisfinales.’’

Niet meer in eigen hand

In eigen hand heeft de Noord-Nederlandse kwalificatie voor de eindstrijd om de nationale titel voor clubteams niet meer. De vrouwen van de golfclub uit Glimmen zijn afhankelijk van de afloop van de tweekamp tussen de Noordwijkse en de Haagsche over krap twee weken op de Wouwse Plantage in Bergen op Zoom.

Met nog één competitieronde te gaan nam de Noordwijkse in poule D2 de leiding over van de Haagsche en het weet zich ook al verzekerd van deelname aan de kruisfinales. De Haagsche heeft daarvoor nog tenminste één punt nodig, ervanuit gaande dat de Noord-Nederlandse in de laatste wedstrijdronde wint van de Eindhovensche 2. Maar dat mag en dat zal ook geen probleem zijn. Het tweede vrouwenteam van de Eindhovensche verloor al haar vijf wedstrijden met grote cijfers en ging zaterdag op de Semslanden met 18-0 onderuit tegen Wouwse Plantage. De eerste twee in beide poules kwalificeren zich voor de kruisfinales.

Kansloos na ochtendsessie

Nadat zij zich hadden schoongespoeld, gingen Schonewille en haar teamgenoten direct aan het rekenen. ,,Als wij ook met 18-0 winnen van de Eindhovensche en de Haagsche verliest met 11-7 of meer van de Noordwijkse, hebben wij een beter saldo en gaan we ze voorbij’’, weet Schonewille.

Tegen de Noordwijkse wist de Noord-Nederlandse zich zaterdag na de ochtendsessie al nagenoeg kansloos. Zowel het duo Marit Harryvan/Martien Schipper als de koppels Marloes van den Brink/Chantal Paassen en Schonewille/Annemieke van de Koppel verloren hun foursome en een 6-0 achterstand valt in de singles meestal niet meer weg te poetsen. Zeker niet tegen een sterk team als de Noordwijkse.

Verrassing

In de eerste holes leek het er nog even op dat de Noord-Nederlandse wellicht toch nog voor een verrassing zou kunnen zorgen. In vijf van de zes singles stonden de vrouwen van de golfclub uit Glimmen aanvankelijk op voorsprong, maar gaandeweg herstelde de Noordwijkse zich en uiteindelijk won alleen Schipper (6/4) haar partij. Paassen en Van de Koppel speelden gelijk. Harryvan, Van den Brink en Schonewille verloren. Groot was het onderlinge krachtsverschil in de singles niet. Kopvrouw Harryvan verloor weliswaar met 2 down, maar heeft in haar partij 3 up gestaan en liet het pas in de eindfase zitten.

Schonewille stond bij de turn nog 1 up, maar ging op de tweede negen slordiger spelen. Zij vond met haar drives niet vaak genoeg de fairway. ,,En mijn puttjes waren ook niet scherp genoeg’’, analyseerde ze haar eigen spel direct na haar partij. ,,Jammer dat we de kruisfinales niet hebben gehaald.’’

Maar die conclusie bleek dus te voorbarig.

menu