Goud voor Drentse roeister Ilse Paulis

Roeister Ilse Paulis uit Dalen en haar partner Maaike Head hebben vrijdag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro goud veroverd in de lichte dubbeltwee.

Het nieuwe koningskoppel van Oranje zegevierde na een goed opgebouwde race in een tijd van 7.04,73. Canada eindigde als tweede (7.05,88), het brons was voor China (7.06,49).

Voor de Nederlandse roeiploeg is het de tweede medaille op het Lagoa Rodrigo de Freitas. Donderdag behaalde de vrouwen dubbelvier zilver. Londen 2012 leverde slechts één medaille (brons voor de vrouwen acht) op.

De Holland Vier komt later op vrijdag in de A-finale uit. Een medaille zou voor het Nederlandse kwartet een aangename verrassing zijn. De twee Nederlandse achten gaan zaterdag in Rio nog de strijd om eremetaal aan.

Val

Paulis (23) en Head (32) varen pas sinds maart 2015 samen. Bij de WK vorig jaar september in Frankrijk kwam het nieuwe duo nog niet verder dan een optreden in de C-finale.

Eind maart leek een gezamenlijke missie naar Rio 2016 voor Paulis en Head voorbij. De laatste kwam hard ten val met haar fiets en brak daarbij twee ribben. Head, oud-schaatsster op de langebaan, liep daardoor een grote achterstand op in haar trainingsschema. Net op tijd bleek ze hersteld om met Paulis alsnog de olympische kwalificatiecampagne succesvol te kunnen afronden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.