Gouden Bal terug in oude stijl

Het gerenommeerde Franse voetbaltijdschrift France Football gaat de Gouden Bal voor de beste voetballer ter wereld weer zelf uitreiken. De afgelopen zes jaar organiseerde France Football de verkiezing samen met wereldvoetbalbond FIFA, nadat beide organisaties geruime tijd allebei zelf een eigen prijs hadden uitgereikt aan de beste voetballer van het jaar. De Fransen maakten vorige week bekend te hebben gebroken met de FIFA, dinsdag publiceerde France Football details over de nieuwe opzet.

Die 'nieuwe' opzet is feitelijk een terugkeer naar de oude stijl. Een geselecteerd aantal journalisten uit de hele wereld kiest de beste voetballer van het jaar uit. In de gecombineerde verkiezing met de FIFA mochten ook de bondscoaches en aanvoerders van alle nationale ploegen hun stem uitbrengen. Vaak kozen die voor landgenoten, wat tot kritiek op deze opzet leidde.

De kandidatenlijst bestaat voortaan uit 30 in plaats van 23 spelers. De winnaar wordt al voor het einde van het kalenderjaar bekendgemaakt, in plaats van in januari.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.