Grads Fühler: "Scouten is soms ook een beetje geluk hebben."

Grads Fühler, de man met een neus voor toptalent, gaat exclusief voor FC Emmen aan de slag

Grads Fühler: "Scouten is soms ook een beetje geluk hebben." Foto: FC Emmen

FC Emmen gaat serieus werk maken van scouting. Met Grads Fühler heeft de Drentse eredivisionist een adviseur aangesteld met een erkende neus voor toptalent.

Vraag Grads Fühler (58) naar zijn grootste veroveringen als meesterscout en hij komt met klinkende namen als Dusan Tadic en Virgil van Dijk op de proppen. In zijn tijd dat hij als talentenspeurder voor FC Groningen actief was duikelde hij over de hele wereld jonge voetballers op die later zouden uitgroeien tot internationale topspelers.

,,Eerlijk is eerlijk, dat die jongens de wereldtop zouden halen, wist ik op dat moment natuurlijk ook niet’’, zegt de dinsdag aangestelde technisch adviseur van FC Emmen er meteen bij. ,,Dat is nog altijd vooral de verdienste van een speler zelf en je hebt ook een beetje geluk nodig.’’ Maar feit is dat Fühler, in de jaren tachtig en negentig speler van onder andere PEC Zwolle, Emmen en Veendam, iets speciaals zag in het talent dat hij naar Groningen haalde. Of naar Udinese en Watford, clubs waar hij zich later verdienstelijk voor maakte toen hij zich in Zuid-Amerika en Zagreb vestigde.

Prachtige verhalen

De opperscout heeft zijn sporen verdiend. Als hij op de praatstoel zit, levert dat prachtige verhalen op. Dat van Tadic is inmiddels genoegzaam bekend. Fühler reisde af naar Servië om de aanvaller, destijds ook begeerd door Sevilla, Werder Bremen en Fiorentina, met eigen ogen te zien spelen. Aangekomen op de Balkan werd Fühler door een zenuwachtige zaakwaarnemer verteld dat Tadic ziek was. Fühler liet het er niet bij zitten, vroeg of er niet iets geregeld kon worden, want hij was niet voor niets dat hele eind naar voormalig Joegoslavië komen reizen. Waarop Tadic, volgepropt met paracetamol en aspirine, toch voor een half uurtje moest opdraven. Fühler had aan de warming up van de linkspoot al genoeg. Het talent spatte er vanaf. De rest is geschiedenis. Door te investeren in de persoonlijke relatie met Tadic troefde hij de concurrentie af. ,,Er gaat nog geen week voorbij of we hebben wel even contact met elkaar’’, vertelt Fühler.

Scouten is soms ook een beetje geluk hebben. Zie de wijze waarop de talentenstroper op het spoor van Virgil van Dijk kwam. Fühler had een avondje voetbal kijken voor FC Groningen ingepland in België. ‘s Middags kon hij toevallig op de heenweg nog net even Willem II A1-PSV A1 meepakken, waar hij Van Dijk aan het werk zag als aanvoerder van de Tricolores.

Bloedsnel

,,Hij won alle kopduels, legde ballen over 30, 40 meter op de stropdas, was bloedsnel, ook af en toe al een beetje te gemakkelijk, maar hij liep overduidelijk over van kwaliteit’’, herinnert Fühler zich. De scout verkeerde in de veronderstelling dat Van Dijk allang een contract had, totdat hij met iemand langs de lijn aan de praat kwam die hem vertelde dat die opvallende verdediger een amateurspeler was. ,,Ik heb onmiddellijk Henk Veldmate van FC Groningen gebeld en gezegd: hier loopt een jongen die we metéén moeten halen. Een week later ging Veldmate zelf kijken. Na 45 minuten belt hij me op. Hij had genoeg gezien. De afspraak met moeder Van Dijk was al gemaakt. Zo is Virgil bij FC Groningen terecht gekomen. De beste verdediger ter wereld.’’

Of Fühler talenten van dat kaliber bij FC Emmen onder weet te brengen, kan hij niet garanderen. ,,Maar we zijn sinds de coronacrisis al een paar keer bij elkaar geweest en hebben een aantal mooie namen op ons lijstje staan’’, vertelt de adviseur, die het scoutingswerk samen met Jan Korte en zoon Jordy Fühler op gaat pakken onder supervisie van voorzitter Ronald Lubbers en in samenspraak met trainer Dick Lukkien. Korte is al sinds 2015 werkzaam voor FC Emmen en richt zich op de nationale velden. De jonge Fühler gaat West-Europa afstruinen en ook senior zal veelvuldig op pad gaan en vooral zijn grote netwerk gebruiken om de Drentse eredivisionist te versterken. Hij speelde vorig seizoen al een bemiddelende rol bij de komst van de Peruaanse smaakmakers Sergio Pena en Miguel Araujo naar Zuidoost-Drenthe.

Exclusief voor FC Emmen

,,Ik ga exclusief voor FC Emmen aan het werk en heb er veel zin in’’, vertelt Fühler. ,,Voor mij is de cirkel in zekere zin rond. Ik was één van de eerste contractspelers van deze club toen Emmen toetrad tot het betaald voetbal. Mijn ouders, broers en zussen komen allemaal uit Barger-Oosterveld. Het stadion staat zelfs op de voormalige grond van mijn opa. Dat alles maakt dat ik er een goed gevoel bij heb, al komt dat ook zeker door de mogelijkheden die er bij FC Emmen liggen en de prettige samenwerking die er afgelopen jaar al was.’’

menu