Gravenberch verzacht rugpijn met enige treffer tegen Feyenoord

Gravenberch verzacht rugpijn met enige treffer tegen Feyenoord ANP

Ryan Gravenberch vergat even zijn pijnlijke onderrug toen scheidsrechter Danny Makkelie het duel tussen Ajax en Feyenoord (1-0) uitblies. Hij veerde op van de bank en juichte mee. "Het was even billen knijpen", erkende hij. "En dat mag eigenlijk niet, vind ik. Maar de uitslag vergoedt nu veel voor ons."

Je kan het arrogantie noemen dat Gravenberch vindt dat Ajax tegen Feyenoord niet in de problemen mag komen. Maar de 18-jarige middenvelder weet bijna niet beter als zijn ploeg in eigen huis speelt. Hij was drie jaar oud toen Feyenoord voor het laatst zegevierde in de hoofdstad (1-2). Aan de volgende 18 duels in Amsterdam, inclusief die van zondag, hielden de Rotterdammers slechts 2 punten over.

Ajax won van Feyenoord omdat Gravenberch scoorde, iets wat hij naar eigen zeggen nog veel te weinig doet. "Ik kreeg de bal van Haller", zei hij over zijn winnende treffer. "Daarna was het zoeken. Ik dacht, ik kap nog eens. En toen zag ik een gaatje. De bal ging er best beheerst in."

Rugpijn

Even later ging Gravenberch naar de grond. "Ik kreeg steeds meer last van mijn rug", vertelde hij. "Dat heb ik de laatste jaren vaker. Soms ben ik er vanaf. Maar dan komt het toch terug. In de rust wilde ik eruit. Ik wilde niet het risico lopen dat ik er lang uit zou komen te liggen."

Zonder Gravenberch verloor Ajax de controle over de wedstrijd. De Amsterdammer is niet meer uit de basisformatie van zijn club weg te denken. Soms laat hij zijn directe tegenstander lopen en af en toe is hij ook nog wel eens te flegmatiek. Maar zonder de jongste basisspeler bouwt Ajax een stuk minder op en creëert het ook minder kansen.

Wissels

Feyenoord werd sterker en sterker na het uitvallen van Gravenberch, maar Steven Berghuis en Leroy Fer vergaten hun ploeg te belonen. Luis Sinisterra was diep in de blessuretijd nog dichterbij de gelijkmaker maar raakte de lat. Het ging Ajax-trainer Erik ten Hag te ver om het verval van Ajax na rust op te hangen aan het uitvallen van Gravenberch. "Want ik moest Haller, Antony en Mazraoui ook wisselen en we missen ook nog Neres en Kudus. Dan heb ik het toch niet over de minste spelers. Maar Ryan past inmiddels ook in dat rijtje."

"In het begin van het seizoen waren er nog best veel mensen die zich afvroegen waarom Gravenberch steeds speelde", vervolgde Ten Hag. "Maar ook in de tweede helft hadden we hem nu goed kunnen gebruiken. Feyenoord ging één op één spelen en daar weet Ryan wel raad mee. Hij kan een mannetje uitspelen en daarna krijgen we vaak de ruimte om gevaarlijk te worden. Hij is in korte tijd een belangrijke speler voor ons geworden."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport