Groningen kan geen vuist maken tegen Feyenoord

FC Groningen speelde zaterdagavond in het Noordlease stadion naar zijn mogelijkheden, maar kon geen vuist maken tegen Feyenoord. De Rotterdammers trokken de wedstrijd na rust naar zich toe: 0-2.

Idrissi in de basis

Vleugelaanvaller Oussama Idrissi kreeg na zijn goede optreden vorige week tegen Vitesse een basisplaats van trainer Ernest Faber. Verder voerde de coach een tweetal noodgedwongen wissels door. Ludovit Reis was geschorst na zijn rode kaart een week eerder, hij werd vervangen door Ruben Jenssen. Kasper Larsen had een enkelblessure en werd vervangen door Mike te Wierik.

De tegenstander

Bij Feyenoord was Sofyan Amrabat de opvallendste naam in de basiself. De nieuwbakken Marokkaans international kreeg van trainer Giovanni van Bronckhorst de voorkeur boven Jens Toornstra.

Groningen had zaterdagavond iets goed te maken tegen de Rotterdammers. Vorig seizoen vormde deze ontmoeting de openingswedstrijd, die Feyenoord met 0-5 won. Deze ruime overwinning vormde de start van een succesvol seizoen voor de stadionclub, afgesloten met het landskampioenschap.

Foto: ANP

In de openingsfase beet Groningen al snel van zich af. De noorderlingen zetten Feyenoord vast en kregen in de vijfde minuut de eerste grote kans van de wedstrijd. Juninho Bacuna stuurde spits Tom van Weert weg, maar keeper Brad Jones redde met zijn vuisten. De doelman verwerkte de bal niet goed, waardoor Ritsu Doan in de rebound nog een tweede mogelijkheid kreeg. Zijn inzet verdween naast het doel van de Rotterdammers.

Kansen Feyenoord

Waar de openingsfase voor Groningen was, nam de landskampioen het heft vervolgens steeds meer in handen. Feyenoord werd na een klein half uur voor het eerst gevaarlijk. Renato Tapia kreeg een grote kans met een kopbal uit een hoekschop, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald door Todd Kane. Kort daarna kreeg Tonny Vilhena een uitgelezen mogelijkheid op de 0-1. Hij kon de bal vrij binnenschuiven na een voorzet van Jorgensen, maar zijn poging van een meter of vijf van het doel ging over.

Diezelfde Vilhena en vleugelspits Sam Larsson kregen in de slotfase van de eerste helft nog twee mogelijkheden op de openingstreffer, maar beide spelers slaagden er niet in om Padt te passeren.

Tweede helft

Vlak na rust was het toch raak voor Feyenoord. In de vijftigste minuut soleerde Berghuis met een mooie actie door de defensie van Groningen en probeerde Padt met een puntertje te passeren. De Groningen-doelman redde met een knappe reflex, maar kon de bal niet klemmen. Vilhena was er snel bij om de bal alsnog binnen te schieten: 0-1.

Een paar minuten later kreeg Bacuna namens Groningen een grote kans op de gelijkmaker. Hij werd de diepte ingestuurd door Van Weert, maar de middenvelder werd ingehaald door invaller Miquel Nelom, die was ingevallen voor Ridgeciano Haps. De linksback was in de eerste helft uitgevallen met een schouderblessure.

Openingstreffer

Groningen probeerde na de openingstreffer hoger druk te zetten, waardoor Feyenoord meer ruimte kreeg in de omschakeling. Berghuis stichtte in de 59 minuut weer gevaar voor het doel van Padt. De Oranje-international zette spits Jorgensen met een hakje vrij voor het doel van Groningen, die koeltjes afrondde met een stiftje: 0-2.

Na de tweede Rotterdamse treffer leek het vertrouwen aan de kant van Groningen weg te ebben. Feyenoord speelde de bal rustig rond en de noorderlingen waren niet meer bij machte om het de stadionclub moeilijk te maken.

Invaller Lars Veldwijk, die van Faber twintig minuten mocht spelen, kreeg een kwartier voor tijd nog een mogelijkheid. De spits kon net niet bij een voorzet, waardoor de bal voorlangs ging. In de blessuretijd leek Veldwijk alsnog nog te scoren, maar de goal van de spits werd afgekeurd. Scheidsrechter Danny Makkelie floot voor een handsbal. Door de nederlaag blijft Groningen na dertien wedstrijden op twaalf punten staan.

Foto: ANP

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.