Groningers pakken minder medailles ten opzichte van Londen 2012

Waar Groningse sporters tijdens de Olympische Spelen van Londen nog zorgden grote successen voor Nederland, zo karig is de Groningse medailleopbrengt in Rio. De enige medailles kwamen van Alexander Brouwer (beachvolleybal, brons) en Willemijn Bos (hockey, zilver).

Wat waren de Groningers in 2012 enorm trots: met twee gouden, drie zilveren en twee bronzen medailles was Groningen de meest succesvolle provincie van Nederland op de Spelen van Londen. 'Golden Girl' Ranomi Kromowidjojo (Sauwerd) pakte goud op de 50 en 100 meter vrije slag. Met de estafettevrouwen haalde de succesvolle zwemster ook nog eens zilver binnen. Sophie Polkamp (Groningen) prolongeerde de olympische titel met de hockeyvrouwen. Jur Vrieling (Holwierde) kreeg bij de springconcours (team) zilver omgehangen. Henk Grol (Veendam) verdiende in de judohal brons, net als Annemiek de Haan (Haren) bij het roeien in de vrouwen acht. In totaal pakte Nederland twintig medailles in Londen.

In Rio de Janeiro zouden de Groningers wederom met olympisch eremetaal thuiskomen. Althans, dat was de voorspelling van sportdatabureau Gracenote (voorheen Infostrada). Het bedrijf hield onder meer rekening met recente resultaten van olympiërs, zoals prestaties op een wereldkampioenschap, en aanwezigheid van concurrenten. Er werd daarom judogoud voorspeld voor Kim Polling (Zevenhuizen), zilver voor Lois Abbingh (Groningen) met de handbalvrouwen, zilver voor Willemijn Bos met de hockeyvrouwen en zilver voor Ranomi Kromowidjojo op de vijftig meter vrije slag.

Het liep echter anders. Kim Polling werd vroeg in het judotoernooi uitgeschakeld, Lois Abbingh greep net naast brons en Ranomi Kromowidjojo keerde zonder medaille terug naar Nederland. Willemijn Bos kreeg zilver uitgereikt, maar hield een kater over aan de verloren hockeyfinale.

Kim Polling tijdens haar partij tegen Tachimoto. FOTO ANP

Jur Vrieling, in Londen nog winnaar van zilver, kwam vooral in het nieuws omdat hij zijn paard Zirocco Blue te harde zweepslagen zou hebben gegeven. Ook hij veroverde geen medaille, net als Henk Grol.

Toch zorgde Alexander Brouwer (Groningen) met zijn kompaan Robert Meeuwsen voor een positieve verrassing. Brouwer won brons en is samen met Willemijn Bos verantwoordelijk voor de totale medailleopbrengst van de provincie. Nederland won in totaal negentien medailles.

Drenthe
Gracenote voorspelde een zilveren medaille voor Christiaan Varenhorst (Valthermond) en Reinder Nummerdor in het beachvolleybalstadion aan de Copacabana. Dat ging niet door, want zij werden in de kwartfinale uitgeschakeld door het Nederlandse duo Brouwer & Meeuwsen. Het sportdatabureau verwachtte verder geen Drentse medailles, maar toch won de provincie goud. Ilse Paulis uit Dalen pakte samen met roeimaat Maaike Head de olympische titel in de lichte dubbeltwee.

Goud voor Paulis/Head in lichte dubbeltwee

Laura Dijkema uit Beilen greep net naast brons met de volleybalvrouwen, maar de spelverdeelster kan wel terugkijken op een goed toernooi.

De prestaties van de Drentse sporters in Rio overtreffen die van Londen. Toen was er zilver voor Marc Houtzager (springconcours, team), zwemster Inge Dekker (estafette) en twee medailles voor Adelinde Cornelissen (individuele en teamdressuur). Er werd in 2012 echter geen goud gewonnen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.