Jutta Leerdam schaatste op de eerste dag van het EK sprint een niet al te beste 500 en dito 1000 meter. Toch staat de schaatsster van team Worldstream nog tweede in het tussenklassement.

,,Mijn beide races waren niet goed, maar ik sta er nog steeds goed voor. Ook met een minder niveau kan ik de titel nog winnen’’, zei de studente commerciële economie van de Hanzehogeschool Groningen. ,,Mijn basisniveau is gewoon goed. Maar het moet beter, want nu ging alles fout. Ik had veel harder gekund. Na de 1000 meter was ik niet eens moe. Het ijs was hard en ik raakte mijn slagen niet goed. Ik had moeite met mijn coördinatie en kon mijn kracht niet kwijt. Maar ik moet dit van me afzetten en zondag veel beter schaatsen.’’

De Russin Angelina Golikova gaat in Heerenveen bij het EK sprint na de eerste dag aan de leiding. Ze won de 500 meter en wist op de eerste 1000 meter de schade te beperken, waarop ze met 1.14,67 de vierde tijd reed.

Leerdam, de wereldkampioene op de 1000 meter, begint zondag met een achterstand van 0,17 seconde aan de tweede 500 meter. Femke Kok staat na twee afstanden op de derde plaats. De 20-jarige Friezin, tweede op de 500 meter, kwam op de 1000 meter met een tijd van 1.14,63 op de derde plek uit. Ze moet 0,23 seconde goedmaken op Golikova.

Jorien ter Mors van het Groningse team IKO reed de eerste 1000 meter in een tijd van 1.14,10. Ze staat op de vierde plek in het tussenkassement, op 0,53 van Golikova. Ze was tevreden na de eerste dag. ,,Ik schaatste een goede 500 meter en op de 1000 win ik. Het is lang geleden dat mijn rondjes zo lekker liepen.’’ De Twentse heeft het podium in zicht, maar dat is niet haar grootste drijfveer tijdens het EK. ,,Ik moet zondag wel een magistrale 500 meter rijden om kans te maken op het podium. Maar mijn voornaamste doel is om nu stappen te maken richting het WK afstanden. Daar ligt mijn focus op.’’

Thomas Krol

Bij de mannen sprinters gaat Thomas Krol na dag één aan de leiding. De 28-jarige schaatser van Jumbo-Visma reed een indrukwekkende eerste 1000 meter, waarop hij - de Nederlandse kampioen op deze afstand - een tijd van 1.07,49 klokte. Krol zette daarmee de concurrentie op flinke achterstand.

Op de 500 meter reed hij een persoonlijk record van 34,90. Krol verdedigt zondag op de tweede 500 meter een voorsprong van 0,34 seconde op ploeggenoot Hein Otterspeer.

Kai Verbeij valt

Tweevoudig Europees kampioen Kai Verbeij schakelde zichzelf voor uit voor titelverdediging. Hij prikte op de 500 meter met een schaatspunt in het ijs en ging onderuit. ,,Dit is zo balen. Ik val niet zo vaak, maar het kan de beste overkomen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport