HHC Hardenberg: drie kwartier kampioen van de topklasse

Met de keuze voor Joseph Oosting kiest HHC Hardenberg wederom voor een noordelijke trainer. In de tweede divisie, waarvoor HHC zich met de tweede plek in de competitie eenvoudig plaatste, zal ook de selectie komend seizoen grotendeels blijven bestaan uit Groningers en Drenten, verwacht Oosting.

Drie kwartier lang mocht HHC zich zaterdagmiddag kampioen wanen. Het was een slotdag van je welste in de topklasse zaterdag, met een scenario dat spektakel beloofde, nee, garandeerde. Want nog drie ploegen konden kampioen worden op die laatste dag: koploper Katwijk, dat op 57 punten stond, Excelsior Maassluis (56 punten) én HHC (55). Bovendien zou een belangrijk deel van die ontknoping plaatsvinden in een rechtstreeks duel tussen Katwijk en HHC.

Ambiance

Aan de ambiance in Katwijk, met bijna vijfduizend man op de volgeladen tribunes, lag het niet. Aan de supporters van HHC, zo’n achthonderd meegereisde Hardenbergers, ook niet. En uiteindelijk lag het zéker niet aan HHC. Dat deed namelijk wat het moest doen: winnen. Op zich al een stunt van jewelste, tegen de ploeg die bij winst zeker zou zijn van de titel. In het eigen Katwijk ook nog. ,,De dubbeldekker stond al voor het stadion klaar voor hun rondrit’’, grijnst trainer Marcel Groninger, terugkijkend op die dag. Maar zijn ploeg flikte het hem. Middels een snelle goal en veel, heel veel verdedigend werk, een uitstekende doelman Sander Danes en een beetje geluk. En ondanks twee rode kaarten. ,,Een geweldige teamprestatie’’, vindt Groninger.

Drents-Groningse opstelling

HHC begon, op Deventenaar en oud-Feyenoorder Glenn Kobussen na, in een volledig Drents-Groningse opstelling: Danes op doel, Gersom Klok, Koos Werkman, Kevin Görtz en Ashwin Manuhutu in de defensie, Philip Ties en Tiemen van Hezel op het middenveld en Mark Veldmate, Rob van der Leij en Dennis Krohne voorin.

Veldmate tekende al in de twaalfde minuut voor de enige goal. Keeper Atam Koroglu kon nog net een schot van middenvelder Philip Ties keren, maar tikte daarmee de bal in de voeten van de inkomende Veldmate: 0-1. Daarna volgden heel veel aanvallen van de thuisploeg. Maar Danes slaagde er telkens in zijn doel schoon te houden. En daardoor groeiden de titelkansen, mede doordat Excelsior Maassluis 65 kilometer verderop, in Spakenburg, maar niet wist te scoren.

Tot de tweede minuut na rust. Toen schoot Ahmad Mendes Moreira namens Excelsior Maassluis die kampioensdroom van HHC aan flarden. Hij kwam oog in oog met Spakenburg-keeper Barry Ditewig (o.a. ex-BV Veendam) en maakte geen fout. Veldmate kreeg het in de wedstrijd in Katwijk mee. ,,We wisten in de rust al dat Spakenburg een rode kaart had gekregen en dat was natuurlijk slecht nieuws voor ons. Maar je blijft hopen natuurlijk.’’

Twee rode kaarten

Dat lukte, al was het met kunst- en vliegwerk en ondanks twee rode kaarten. Ashwin Manuhutu haalde bij een opstootje uit naar een Katwijk-speler en diep in blessuretijd moest ook invaller Jan Hooiveld met rood naar de kant, nadat hij de bal hard in het gezicht van een toeschouwer had geschoten. Letsel leverde die actie niet op. Met negen man trok HHC de 1-0 zege over de streep.

,,Het was het maximale’’, kijkt Ties terug. ,,Jammer, maar we hebben de titel eerder laten liggen. Bijvoorbeeld tegen FC Lisse, waar we vorige week niet van wonnen.’’

,,En thuis tegen Katwijk’’, vult Groninger aan, ,,toen we een 2-0 voorsprong uit handen gaven en met 2-3 verloren, dankzij twee eigen goals. Wat dat betreft hebben we wat meer pech dan geluk gehad.’’ Doelpuntmaker Veldmate: ,,Zonde dat we geen kampioen werden, maar mooi dat we nog zo dichtbij kwamen. Toen we weer terug in Hardenberg kwamen zong onze aanhang massaal Voor ons zijn jullie kampioen! Dat was echt fantastisch.’’

Prijs

HHC kan evenwel toch nog een prijs pakken: zaterdag staat de finale van de districtsbeker in de regio Oost op de rol. Hoofdklasser AZSV uit Aalten is de tegenstander. En bij winst volgt dan nog de landelijke finale van de districtsbekerwinnaars. ,,Een mooi toetje na een mooi seizoen’’, besluit Groninger.

Joseph Oosting werd dinsdag gepresenteerd als de opvolger van Groninger. Hij verwacht dat de selectie van HHC grotendeels in stand blijft. ,,Omdat Marcel eigenlijk nog een jaar zou blijven, heeft hij de selectie voor komend seizoen ook voor het grootste deel bepaald. En dat is een prima ploeg, waar we in de tweede divisie mee voor de dag kunnen komen. Al is dat nog onontgonnen gebied natuurlijk. Want met die beloftenteams van profclubs is het afwachten. Maar ik heb er enorm veel zin in.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.