Handbalvrouwen stunten met finaleplaats WK

De Nederlandse handbalsters hebben opnieuw geschiedenis geschreven op het WK in Denemarken. De stuntploeg van bondscoach Henk Groener, met in de gelederen Lois Abbingh uit Groningen en Sanne Hoekstra uit Winschoten, bereikte vrijdagavond in de sporthal van Herning de finale na een zinderende overwinning op Polen in de halve finales: 30-25.

De tegenstander in de eindstrijd komt uit de andere halve finale tussen Noorwegen en Roemenië. Als het Nederlands team zondag de wereldtitel verovert, is het meteen geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio in 2016.

Oranje maakte in de eerste helft al het verschil met het snelle en dodelijk effectieve spel waarop het patent heeft dit toernooi. Polen probeerde het met fysiek spel, maar kreeg geen vat op de beweeglijke internationals van Nederland, waarin ook weer keepster Tess Wester uitblonk. Estavana Polman was topschutter met zes doelpunten. Nycke Groot scoorde vijf keer en de opbouwster werd tot beste speelster van de wedstrijd uitgeroepen. Yvette Broch noteerde ook vijf treffers.

Historische prestatie

Van overschatting was geen sprake bij de Nederlandse ploeg, die in de groepsfase ook al met ruime cijfers van Polen had gewonnen (31-20). Vanaf het eerste fluitsignaal speelde Oranje geconcentreerd en goed. Groot nam de ploeg meteen bij de hand met de eerste twee treffers, Michelle Goos reageerde alert op verre uitworpen van doelvrouw Wester, Polman en Lois Abbingh waren trefzeker met hun harde worpen en Broch heerste weer op de cirkel. Met een paar tussenspurts nam de ploeg van Groener en zijn nadrukkelijk meecoachende assistent Peter Portengen afstand. Bij rust was de kloof al zeven doelpunten: 15-8.

Na rust drukte Nederland meteen door en liep het uit naar negen doelpunten voorsprong, maar de Deense coach Kim Rasmussen kreeg toen zijn Poolse meiden aan de praat en geleidelijk kwam de tegenstander terug in de wedstrijd. De dekking van Oranje begon scheurtjes te vertonen en het scoren ging moeizamer, hoewel Lynn Knippenborg als invalster haar best deed. De marge slonk naar drie en Oranje verslapte even, maar op karakter vocht de ploeg zich in een spannende slotfase naar een historische prestatie. Nog nooit stond het Nederlands vrouwenteam in de finale van een WK.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.